Mentaal welbevinden

Wevelgem wordt een Warme Gemeente!

1 op 5 jongeren geeft aan zich niet goed in zijn vel te voelen… een ontluisterend cijfer, dat zich dan ook  vertaalt in het hoge suïcidecijfer in Vlaanderen. Tijd om daar iets aan te doen! Dat is ook de motivatie van Wevelgem, die instapt in het project Warme Steden en Gemeenten samen met 41 andere steden en gemeenten. Wevelgem draagt zo een steentje bij aan het verhogen van het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren.

Het Wevelgemse project omvat een samenwerking tussen het gemeentebestuur, alle Wevelgemse scholen en relevante partners. We streven er naar zoveel mogelijk Wevelgemse kinderen en jongeren te bereiken en het thema zo bespreekbaar te maken. Dit kadert binnen het gezondheidsbeleid ‘op jouw gezondheid’ waar naast de thema’s ‘ mentaal welbevinden’ een thema

Hierbij worden ze begeleid door Logo Leieland ondersteund door een consortium van het Vlaams Instituut Gezond Leven,  de Vlaamse Logo’s, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven.

Binnenkort zie je ook Warme William verschijnen in het straatbeeld.  Deze campagne met bijhorende app wil de jongeren en hun omgeving aanzetten om kwetsbaarheid te delen en empathisch te luisteren naar elkaar zonder oordeel.

Het leven zit vol uitdagingen, kleine en grote. Er komt dagelijks heel wat emotie op ons af. En dat kan veel van je vragen. Hoe komt het dat sommigen daar beter mee omgaan dan anderen? Dat ligt aan je veerkracht. Jouw veerkracht bepaalt in hoeverre jij je kan aanpassen aan stress en tegenslag. 

Veerkracht hebben we nodig om na een mentale tik er opnieuw tegenaan te kunnen. De steun van vrienden, familie, collega’s, buren… helpen ons er vaak weer bovenop. Zorg dragen voor elkaar zit dus ook in de kleine dingen: een helpende hand, een schouderklopje of een luisterend oor.

Veerkracht kan van moment tot moment verschillen. En zoals je een spier traint, kan je ook je veerkracht trainen. Jouw veerkracht kan je zo beschermen tegen psychische problemen.  Je mate van veerkracht wordt voor een groot deel bepaald door jouw vaardigheden om met problemen en stress om te gaan. En dat kan je leren. Ga naar www.fitinjehoofd.be en ga aan de slag!