Waarom een centrumvernieuwing?
Wevelgem zet in op kernvernieuwing van de centra, zodat het er gezond wonen en aangenaam vertoeven is. Bovendien streven we naar voldoende ruimte voor water en groen. Het doel? De centra aantrekkelijk en levendig maken voor iedereen, zo ook centrum Gullegem.
Belangrijk hierin is het ondersteunen van het verenigingsleven door het bouwen van een nieuw ontmoetingscentrum. Het toepassen van het stop-principe en het verhogen van de verkeersveiligheid versterkt een centrum als een ontmoetingsplek over de generaties heen.
Op 23, 24 en 25 maart 2023 werd het voorontwerp toegelicht.

Workshops en voorstudie tot krijtlijnen ontwerpvisie
De voorbije jaren organiseerde intercommunale Leiedal samen met Wevelgem een reeks workshopdagen vertrekkend van deze noden. Hierbij werd de expertise ingeroepen van ruimtelijk ontwerper en planner Els Nulens, oprichter van stedenbouwkundig bureau Blauwdruk, die ons hielp met het opmaken van de krijtlijnen.
Bij deze oefening werd rekening gehouden met het gevraagde bouwprogramma, de mogelijkheden en beperkingen van de sites en de ambities van het bestuur. Het resultaat hiervan is deze visieschets.
Na het definiëren van de ontwerpvisie en voor het lanceren van de ontwerpopdracht, werd een participatietraject opgestart. Via ons inspraakplatform kon je, van 27 april tot en met 30 november 2021, jouw mening geven op de voorlopige visie. Rekening houdend met deze inbreng werd de ontwerpopdracht uitgeschreven.
Ontwerpopdracht en gekozen ontwerpteam
Het voorbije jaar gingen we, samen met De Vlaams Bouwmeester, op zoek naar een ontwerpteam van architecten en landschapsarchitecten. Op 22 juni 2022 werd de opdracht gegund aan het ontwerpteam Dierendonckblancke architecten, OKRA landschapsarchitecten en Veldhuis architecten. Ook werken we nauw samen met de Vlaamse Milieumaatschappij, die beheerder is van de Heulebeek en de heraanleg ervan financiert.

Gekozen ontwerpvoorstel
Het gekozen ontwerpvoorstel biedt een antwoord op de noden maar moet nog verfijnd worden.
De vernieuwing zal bestaan uit vier onderdelen met elk hun eigen accenten, techniciteit en aandachtspunten: een nieuw ontmoetingscentrum, de introductie van een levendig, autoluw centrumplein, het herwaarderen van de Heulebeek en een upgrade van de publieke ruimte in het centrum met een focus op feestweide ‘De Gulle’. Gullegem heeft niet alleen nood aan een grotere polyvalente evenementenzaal, maar ook aan een dynamische en aantrekkelijke gemeentelijke ontmoetingsplek van en voor iedereen. Het gaat dus niet enkel over een ‘gebouw’ maar ook over de publieke ruimte.
Gezien de complexiteit van dit ambitieus centrumvernieuwingsproject is een geïntegreerde opdracht aangewezen om de omgevingsaanleg en het nieuwe OC samen aan te pakken. Zo kunnen we de verschillende deelopdrachten in harmonie op elkaar afstemmen.
Ontdek meer informatie 👇

Het ontwerp voorziet een polyvalent en multifunctioneel OC
We bouwen een OC dat voor een lange tijd kan functioneren en mee evolueert. Het sober en robuust gebouw wordt uit degelijke en duurzame materialen en technieken opgetrokken.
Het winnend ontwerpteam slaagt erin om onze ambities te verwerken in een geslaagd eerste ontwerp. Podiumactiviteiten, optredens, fuiven, ledenvergaderingen en eetactiviteiten worden op een slimme manier in het nieuwe gebouw ondergebracht. Op de verdieping is ruimte voor een aantal les- en vergaderlokalen en het Atelier voor Plastische Kunsten.
Het ontwerpteam toont met zijn compact gebouw aan dat ze slim met ruimte weten om te springen. Door de flexibele aaneenschakeling van ruimtes en de opdeelbaarheid van de polyvalente zaal kan een grote variatie aan evenementen op een kwalitatieve manier georganiseerd worden, zonder te groot uit te vallen.
Het OC werkt samen met zijn omgeving
Het ontmoetingscentrum draagt enerzijds bij aan de levendigheid van de centrumomgeving, waaronder het centrumplein en de nieuwe groenzones. Anderzijds heeft het een eigen identiteit en onderscheidt het zich van de andere bebouwing.
Een samenwerking met de omgeving wordt gestimuleerd door:
- Een open doorkijk naar de omgeving.
- De fiere façade met cafetaria die zich richt naar het centrumplein.
- Het terras dat zorgt voor extra levendigheid.
- De gevel die slanker is dan die van de kerk om balans te creëren en zicht op het Heulebeekpark te garanderen.
- De polyvalente zaal die vlot opengesteld kan worden naar buiten toe.
- De geveltint die afgestemd wordt op de materialen en kleuren van de gebouwen in de nabije omgeving.
- De doordachte vormgeving van elke gevel zodat er geen achterzijde is.
Met het nieuwe centrum geven we letterlijk ruimte aan spontane ontmoetingen en het organiseren van lokale evenementen. Het nieuwe plein biedt ruimte aan de wekelijkse markt, de kermis en andere feestelijkheden. We willen dat handelszaken in de omgeving kunnen meegenieten van de levendigheid.

Het ontwerp stimuleert ontmoetingen en levendigheid
Het nieuwe ontmoetingscentrum draagt bij tot de beleving van het centrumplein, dat toegankelijk is voor jong en oud. De luifel heet bezoekers welkom in het OC. De zitbanken onder de luifel nodigen uit even te rusten of een praatje te slaan, ook wanneer het ontmoetingscentrum gesloten is. Dankzij de cafetaria en het terras heerst er een aangename sfeer in het centrum.
Het ontwerp zorgt voor openheid en toegankelijkheid
Verblijfsruimte staat boven verkeersruimte door de introductie van een autoluwe zone tussen de kerk en het ontmoetingscentrum. Dankzij de nieuwe positie van het OC wordt de openheid behouden.
Het parkeren wordt gebundeld, met aandacht voor personen met beperkte mobiliteit. De bereikbaarheid van verschillende centrumfuncties en bestaande private toegangen wordt verder gegarandeerd.
Vertrekkend van het STOP-principe voorzien de ontwerpers een uitbreiding van de fiets- en wandelpaden. (eerste stappen, dan trappen, dan openbaar vervoer en vervolgens privaat autoverkeer).
Een attractieve plek voor jong en oud
Er is nood aan een kwaliteitssprong van de bestaande publieke ruimte en een levendig kwalitatief centrumplein. Het moet een attractieve plek voor jong en oud worden, waar vertoeven, ontspannen en samenkomen mogelijk is.

In het landschapsplan van het gekozen ontwerpteam krijgt de Heulebeek de aandacht die ze verdient. De ontwerpers breken de bestaande koker van de beek open tot aan de kerk en trekken zo de natuurlijke wilde beekvallei tot diep in het centrum van Gullegem.
De oevers zijn zo vormgegeven dat mensen kunnen afdalen tot het water en er een rustplekje kunnen vinden. In het landschapsplan worden ook speelprikkels voorzien.
Natuurinclusief en aantrekkelijk
Tegelijk wordt er ingezet op biodiversiteit. De waterloop vormt een belangrijke
verbinding tussen provinciedomein Bergelen, het Groen Lint en het
centrum. Ze geeft ruimte aan fauna en flora en dient tegelijk als buffer voor
opvang van regenwater. Dankzij de Heulebeek wordt het centrum klimaat
robuust, natuur inclusief en aantrekkelijk.
Groen en biodivers
De ontwerpers breidden de centrale groenzone uit tot aan de kerk, langs de opengelegde Heulebeek. Zo wordt de kerk terug omringd met groen en kunnen bezoekers er een rustig zitplekje vinden.
Bestaande kwalitatieve bomen krijgen een plek in het nieuwe ontwerp. Aanwezige verharding maakt plaats voor zorgvuldig gekozen beplanting, die op zijn beurt bijdraagt tot de biodiversiteit in het centrum. Het ontwerpteam zet in op een duurzame waterhuishouding en kiest voor waterdoorlatende verharding. De feestweide en Kerkeput transformeren samen tot een waardevol Heulebeekpark.

Een multifunctionele groenzone, waar spelen, rusten en evenementen organiseren mogelijk is
Het nieuwe groenere Heulebeekpark biedt rust en kalmte. Er komen meerdere rustpunten waar je kan genieten van de omgeving. Tegelijk zijn er in het park voldoende voorzieningen om de vele verschillende evenementen te organiseren.
De bestaande speelzone wordt vervangen door een nieuwe. Dichtbij de Boomhut, de school en de jeugdlokalen. In de speelzone worden speelmogelijkheden voor zowel jonge als oudere kinderen voorzien.
Volgende stappen
Tegen het najaar van 2023 worden zowel de plannen van het OC als de omgevingsaanleg in een definitief ontwerp gegoten. We streven ernaar om halfweg 2024 te starten met de werkzaamheden.