Mantelzorg

Ben jij een mantelzorger?

Heel veel mensen zijn mantelzorger, vaak zonder het te weten.
Je bent het als je regelmatig zorgt voor een partner, (groot)ouder, kind, buur of vriend.  Je doet dit regelmatig, vrijwillig en onbetaald. 
Ben je een mantelzorger? Laat het ons dan weten! Waarom? Vanuit de lokale dienstencentra en de dienst thuiszorg staan we je graag bij bij deze toch niet zo vanzelfsprekende opgave. 

Naar het registratieformulier

mantelzorg getuigenissen
Jean-Pierre, Carine en Frans zijn mantelzorgers.

Vraag je mantelzorgstatuut aan bij jouw mutualiteit

Er zijn twee types erkenningen. 👇

Laat van je horen, wij ondersteunen je graag

Naast het aanvragen van je officieel statuut bij de mutualiteit, kan je je hier registeren als mantelzorger in Wevelgem.
Op die manier houden we jou op de hoogte van het mantelzorgaanbod in Wevelgem. Dit kan informatie zijn over het nieuw statuut, een uitnodiging voor een informatief moment, een ontmoeting, hulp op maat, ... Vul het formulier in en je hoort nog van ons. 
Naar het registratieformulier

Mantelzorgcafé Wevelgem 

In samenwerking met de zes erkende Vlaamse mantelzorgverenigingen organiseert gemeente Wevelgem sinds het najaar 2023 drie keer per jaar een mantelzorgcafé in de lokale dienstencentra.

Een mantelzorgcafé is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor (ex)mantelzorgers van alle leeftijden.

Ben jij mantelzorger en wil jij andere mantelzorgers uit onze gemeente ontmoeten om ervaringen uit te wisselen? Wens je informatie te krijgen over een specifiek thema of wil je gewoon even ontspannen met gelijkgestemden? Dan ben je van harte welkom in het mantelzorgcafé. Er zal niet gefocust worden op het thema dementie omdat dit al aan bod komt tijdens het praatcafé dementie, maar toch zijn er heel wat relevante thema’s die voor alle mantelzorgers zinvol zijn. 

 

Dag van de Mantelzorg 

Elk jaar is er op 23 juni de Dag van de Mantelzorg. Het is een dag waarop er extra aandacht is voor de meer dan 600 000 Vlamingen die mantelzorger zijn. Ook in Wevelgem krijgen de geregistreerde mantelzorgers rond de Dag van de Mantelzorg een welverdiende appreciatie voor wat ze doen.

Vragen over mogelijke ondersteuning en tegemoetkomingen? 

Neem contact op met de dienst thuiszorg

Er zijn verschillende mantelzorgorganisaties die zowel op lokaal als regionaal vlak activiteiten organiseren voor mantelzorgers.