Vrijwilligers

week van de vrijwilliger 2020

Week van de vrijwilliger

De ‘Week van de vrijwilliger’ is dit jaar van 29 februari tot 8 maart. Het gemeentebestuur Wevelgem organiseert daarom op 7 maart een vormingssessie met receptie achteraf.

Je bent van harte welkom! Je kiest er welke sessies je wenst te volgen tussen 9 - 12.30 uur. Je kan twee sessies volgen van elk 1,5 uur of één sessie van 3 uur. In elke sessie zijn er maximum 20 deelnemers toegelaten

Sessies

1.Brandveiligheid op evenementen – Fluvia (1,5 uur)

Waar moet je op letten en welke spelregels zijn voor evenementen van toepassing?
Evenementen in gebouwen dienen anders aangepakt te worden dan evenementen in tenten. Vaak staan we hier niet bij stil.

2.Initiatie AED – Rode Kruis  (1,5 uur) - BIJNA VOLZET

Wevelgem heeft 19 AED-toestellen, automatische externe defibrillators geplaatst.
Het Rode Kruis leert ons in de sessie ermee te werken en er is ruimte voor een korte oefensessie.

3.Duurzaam evenementen organiseren – dienst Milieu, gemeentebestuur Wevelgem (1,5 uur)

Organiseer je een evenement?
Aan de hand van deze tips kun je aan de slag om je feest te verduurzamen.

 

4.Instagram - Ilikemedia (1,5 uur) - VOLZET

Instagram heeft meer dan 1 miljard actieve gebruikers en is een van de snelst groeiende sociale netwerken van het moment. Ook voor je vereniging biedt deze app om foto’s en video’s te bewerken en te delen veel mogelijkheden. In deze sessie zet Brecht van I Like Media je alvast op weg. Hij laat je kennismaken met de app van de hashtags, stories en filters en toont je enkele leuke voorbeelden.
Voorkennis is niet nodig, maar zorg dat je Instagram hebt geïnstalleerd hebt op je smartphone en dat je al een account hebt voor je vereniging.


5.Referentiekader, drempels en werken met kwetsbare doelgroepen – sociale werkers van het gemeentebestuur, sociaal huis en de stroom (3 uur)

Tijdens deze vorming krijgen deelnemers inzicht in diversiteit en het omgaan met kwetsbare doelgroepen. We bekijken mogelijke drempels binnen de organisatie/vereniging.
Hoe kunnen we deze drempels overbruggen en hoe kan je als vrijwilliger hier je steentje bijdragen?

* Deze sessie duurt 3 uur. Je kan dus geen andere sessies volgen als je deze kiest.

6.Hoe vrijwilligers aantrekken en behouden – Vrijwilligerswerkwerk (3 uur)

De perceptie leeft dat burgers moeilijker te motiveren zijn tot vrijwilligerswerk, laat staan hen te motiveren tot een vast engagement. De waarheid ligt eerder in de realiteit dat er anno 2020 een enorm aanbod is aan vrijwilligerswerk en vrije tijd, waar vrijwilligerswerk een onderdeel van is. Vrijwilligers gaan op zoek naar de plaats waar het leuk is én waar ze zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen om een meerwaarde te leveren. Organisaties die vrijwilligers willen aantrekken en behouden moeten dus meer dan ooit nadenken over de wijze waarop zij dit vorm willen geven. Vrijwilligers zijn niet langer mensen die we éénmaal binnenhalen en voor jaren behouden. Eens vrijwilligers er zijn ga je er best mee aan de slag om hen te laten genieten van je werking. Ellen van Vrijwilligerswerkwerkt neemt je doorheen een interactieve sessie van 3u mee in wat hedendaagse aankomende vrijwilligers boeit, wat hen aantrekt. Deze analyse leggen we naast de analyse van de aantrekkelijkheid van jouw eigen werking. Gedreven mensen, binnen een aantrekkelijke organisatie, met aandacht voor de behoeften van elk individu. Zo een vrijwilligersorganisatie, daar werken we aan in deze sessie.
* Deze sessie duurt 3 uur. Je kan dus geen andere sessies volgen als je deze kiest.

 

Praktisch

7 maart  | 8.45 uur onthaal met koffie | 9 – 12.30 uur sessies | 12.30 uur receptie | Gratis | Porseleinhallen, Cultuurpad 1, Wevelgem

De sessies zijn beperkt van aantal, inschrijven is verplicht.

 

Inschrijven

Inschrijven kan hier

 

 

Vrijwilligerswerk

Het sociaal huis en de gemeente hebben voor hun dienstverlening heel wat (vrijwillig) helpende handen nodig om bijvoorbeeld boodschappen te doen, maar ook om de cafetaria uit te baten of computerassistentie te geven, speelpleinwerking in de vakantie...

Je vindt alle info voor vrijwilligers in het sociaal huis in