Streetart

jan vormann

Jan Vormann - Lego

Jan Vormann komt voor het eerst naar België en dat in Wevelgem. Zijn assistente pakt enkele gaten in de muur aan door ze op te vullen met LEGO. Je kon zijn assistente live aan het werk zien op vrijdag 16 september en maandag 19 september 2022.

Je vindt de werkjes aan in de Rozenstraat in Moorsele bij de Bamo school, in Gullegem in de Poststraat, volg het gangetje naast de school en je komt er op uit. In Wevelgem was er een werkje te vinden in de schoolstraat ter hoogte van SPWe basis, maar is jammer genoeg stuk gemaakt. In het gangetje naast het oude zwembad is er nog een laatste werkje gezien, jammer genoeg was dit werkje ook het slachtoffer van vandalisme en is er een stuk verdwenen.

Surprieze

Elektriciteitskasten zijn objecten in de publieke ruimte, maar niet de mooiste. Met het project Surprieze willen we lokale (amateur)kunstenaars de kans geven om hun talent te gebruiken om enkele elektriciteitskasten te pimpen, en die tot een echte meerwaarde te maken in het straatbeeld. Het idee kwam er nadat we twee elektriciteitskasten al een dergelijke make-over gaven: die op het Sint-Maartensplein in Moorsele en die bij de Sint-Hilariuskerk in Wevelgem. Na een oproep om leuke ontwerpen te vinden, hebben we, samen met een jury, 12 ontwerpen uitgekozen.

Meer info

Muurkunst

All About Things, bekend van The Crystal Ship in Oostende, is een culturele organisatie die gespecialiseerd is in hedendaagse kunst in de openbare ruimte. In 2018 werden twee muren in onze gemeente beschilderd met twee kunstwerken: De Dromer van Joachim Lambrechts in de Koningin Fabiolastraat in Gullegem en Julie met de rozen in de Rozenstraat in Moorsele. 

Die twee projecten waren wat ons betreft heel erg geslaagd. We merken dat onze inwoners echt wel fier zijn op dat stukje kunst in de gemeente. Dat een dergelijk kunstwerk echt wel kleur brengt in het straatbeeld, was een reactie die we bovendien heel vaak hebben gehoord. Als gemeente vinden we projecten als dit ten slotte een ideale manier om kunst tot bij de mensen te brengen.

De eerste twee kunstwerken smaakten naar meer en in 2020 werden 3 nieuwe kunstwerken gerealiseerd.

Grote muurversierd met gele achtergrond en een hiphop mannetje met een duifje in zijn handen

De Dromer

De gemeente Wevelgem wou het straatbeeld in schoolomgevingen aantrekkelijker en speelser maken, op maat van de kinderen. Een lege muur voor kleuterschool De Gulleboom bood het ideale canvas. In samenwerking met het gerenommeerde streetartfestival The Crystal Ship in Oostende en de buurtbewoners zochten we samen naar een passend kunstproject.Joachim is een jonge, productieve en zeer getalenteerde kunstenaar uit Lier. Zijn opvallende popartstijl is onmogelijk te negeren. Hij staat bekend om zijn kinderlijke spontaniteit en is bereid met een breed scala aan stijlen te experimenteren. Met meerdere muurschilderingen op zijn naam, uitverkochte prints en exposities in heel Europa, heeft Joachim zijn reputatie verdiend binnen de internationale kunstscene.

Locatie: K. Fabiolastraat, Gullegem 

Julie met Rozen

Julie met de rozen

De gemeente Wevelgem wou het straatbeeld in schoolomgevingen aantrekkelijker en speelser maken, op maat van de kinderen. Een lege muur voor VBS Bamo in de Rozenstraat bood het ideale canvas. In samenwerking met het gerenommeerde streetartfestival The Crystal Ship in Oostende en de buurtbewoners zochten we samen naar een passend kunstproject.Nils Westergard is een jonge getalenteerde kunstenaar, streetartist en filmmaker die woont en werkt in Richmond, Virginia. Nils begon met het maken van graffiti toen hij 14 was, tegenwoordig werkt hij veel met stencils en creëert hij grote murals die hij met de vrije hand maakt.


Zijn murals zijn vaak groot van formaat, hebben een schilderachtig karakter en zijn meestal zwart- wit. Op die manier creëert hij een intieme en aangename sfeer in zijn werk. De mural valt op, maar tegelijkertijd past het feilloos in zijn omgeving.

Locatie: Rozenstraat, Moorsele 

mantra

Mantra Rea

Deze muurschildering toont een zilvergewassen parelmoervlinder (Argynnis paphia) staande op een tapijt met dode bladeren.

Mantra Rea hield rekening met de omringende architectuur, de kleuren van de bakstenen, de binnenplaats en de heg.

In de afgelopen eeuw is de populatie vlinders op onze planeet meer dan 80% afgenomen.

De kunstenaar hoopt met zijn werk de stille uitsterving naar boven te brengen en tegelijk een delicate muurschildering te brengen.

locatie: Peperstraat, Gullegem

mohamed-lghacham_jules-cesure

Mohamed l'Chaim

De Spaanse Kunstenaar Mohamed l'Chaim maakte een muurschilderij in de stijl van de ‘Vlaamse meesters’. Hij schildert meestal een sereen gezinstafereel. Zijn werk in Moorsele is gebaseerd op een Moorseelse foto, wat het kunstwerk toch echt heel lokaal maakt.

Locatie: Vrijstraat, Moorsele

Oli-B

Oli-B

Het werk van Oli-B werkt op verschillende fronten. Visueel is het de vloeibaarheid die overheerst. De kleuren zijn zeer belangrijk en houden elkaar in evenwicht. De compositie zorgt er voor dat alles samen brengt.

Locatie: Nieuwe Markt, Wevelgem