Surprieze

Elektriciteitskasten zijn objecten in de publieke ruimte, maar niet de mooiste. Met het project Surprieze willen we lokale (amateur)kunstenaars de kans geven om hun talent te gebruiken om enkele elektriciteitskasten te pimpen, en die tot een echte meerwaarde te maken in het straatbeeld. Het idee kwam er nadat we twee elektriciteitskasten al een dergelijke make-over gaven: die op het Sint-Maartensplein in Moorsele en die bij de Sint-Hilariuskerk in Wevelgem. Na een oproep om leuke ontwerpen te vinden, hebben we, samen met een jury, 12 ontwerpen uitgekozen.

Elektriciteitskast versierd met oranje man en vrouw door Jordy Pype

De eerste kast is een feit!

Momenteel woont Jordy Pype (29) in Gullegem, maar binnenkort verhuist hij naar Wevelgem.  Zijn werk vind je aan het sportcentrum in de Menenstraat.

Bekijk hier alle info: Menenstraat - Jordy Pype

Zonnebloem

Ruben Sierens is 17 en woont in Gullegem. In september 2019 is een goede vriend van hem gestorven (Emiel Degrande).

Ruben liet zich hierdoor inspireren voor zijn werk.

Klik hier voor meer info: Kerkstraat - Ruben Sierens

 

schilderij in het openbaar door Danny Parmentier

Z.I.ch T.

Danny Parmentier (64) woont in Wevelgem en is al 40 jaar gepassioneerd bezig met fotografie. Zijn filosofie is: "Ik fotografeer niet alleen wat mijn ogen waarnemen, maar evenzeer hoe ik het aanvoel” Het werk is een mix van kunst-, natuur- en landschapsfotografie versmolten in een minimalistische stijl.

Meer info over Danny en zijn werk, vind je hier
: Artoistraat - Danny Parmentier

GULLEBOOM

De vierde kast werd ontworpen door 3B en 3D uit de Gulleboom. Ze kozen ervoor om het wapenschild van Wevelgem en dat van Gullegem te vormen als een echte mozaïek. Ze maakten elk apart kleine kunstwerkjes en de juffen puzzelden ze tot een mooi geheel.

Benieuwd naar meer? K. Fabiolastraat - Gulleboom

 

versierde elektriciteitskaste door Geert Casier

GULLEGEM KOERSEGeert Casier (63 jaar, Moorsele) is al sinds zijn jeugd bezig met fotografie. De foto van de renners is genomen op dé kermiskoers van Vlaanderen: Gullegemkoerse. Boven op de brug tussen Gullegem en Moorsele, had hij een mooi uitzicht, en met behulp van een statief kon hij een trage sluitersnelheid toepassen. 

Meer weten? Hondschotestraat - Geert Casier

BASIT EN YAKINA

Julie Beck is leerkracht Plastische Opvoeding en haar persoonlijk doel is om #creativiteit door te geven aan kinderen, jongeren en volwassenen. Op de kasten zijn 2 kinderen uit haar Ghanees gastgezin afgebeeld. De portretten zijn momentopnames van een uitstap het gastgezin naar het lokale #zwembad. Voor enkelen was het de eerste keer dat ze zwembadwater zagen, een topdag!

Lees meer via Schuttershoflaan - Julie Beck

rijksweg versierd met bijen thema door Els Wydaeghe

If I Die, We All DieEls Wydaeghe (47 jaar, Gullegem) ging voor het project op zoek naar de sfeer van een bijenkorf. Het zoemen, de drukte, de kleuren probeerde ze weer te geven door te experimenteren met verschillende materialen en druktechnieken. Van realistisch naar stileren, van rustig naar druk. Direct en gelaagd. Vereenvoudigen en herhalen werden de sleutelwoorden van het drukproces.

Lees meer Rijksweg - Els Wydaeghe

Collage groot-Wevelgem

Jonas De Poortere (Gullegem, 1988) is interieurarchitect en in bijberoep bezig met ontwerpen, visualisatie en planmatig uittekenen van interieurprojecten. Hij maakte voor Surprieze een collage van herkenbare en kenmerkende elementen uit groot-Wevelgem. De lijnzetting heeft het effect van blauwe balpen en de schaduwen in grijswaarden zorgen voor de nodige diepte en perspectief.

Meer weten? Sint-Janstraat - Jonas De Poortere

disorderline versierd met graffiti

De Goudberg

Voor Surprieze nam het collectief Disorderline “De Goudberg” als uitgangspunt van het ontwerp. Een oude prentkaart van het station inspireerde ook als verwijzing naar reizen, van vroeger naar nu, waar gaat het meisje met de rode jas naartoe?

Meer info lees je hier Secr. Vanmarckelaan - Disorderline

 

Kind/t

Carine Kint (65, Moorsele) baseerde zich voor Surprieze op een oude foto van glurende meisjes door een raam. Door de randinformatie weg te laten, kan de kijker de rest invullen. Curieuzeneuzen? Iets kwijt? Schoolwijsheid in de boekentas? Levenswijsheid ontdekken,...

Meer weten? Guldenbergplein - Carine Kint

 

versierde elektriciteitskasten door Michel Samyn

Kleur alom

Ward Van Hee ging voor Surprieze aan de slag met doodle kunst. Hij vormt met allemaal kleine tekeningen en figuurtjes voor een nieuw en groter figuur. Zijn kleurrijk ontwerp vind je in de Goudenregenstraat.

Goudenregenstraat - Ward Van Hee

 

Mondriaan

Michel Samyn haalde zijn inspiratie voor Suprieze uit een reis naar Duitsland. Daar zag hij het werk van Mondriaan, met zijn typische vlakken en primaire kleuren. Een inspiratiebron en stap naar de beschildering van de elektriciteitskasten was gezet.

Het volledige verhaal lezen? Vrijstraat - Michel Samyn

Alle locaties