Foodtrucks en (markt)kraampjes op een evenement

Waarop moet ik letten?

Ben je organisator van een evenement en wil je je evenement wat opfleuren met foodtrucks en marktkramen? Houdt dan rekening met onderstaande zaken zodat alles vlot en veilig verloopt. Als organisator ben je namelijk verantwoordelijk om te controleren of alle standhouders in orde zijn met hun verplichtingen.

Veel is afhankelijk van het type evenement dat je organiseert. Zoek uit onder welke categorie je evenement valt en ontdek hieronder met welke richtlijnen je rekening moet houden. Ben je niet zeker onder welke categorie jouw evenement valt? Neem gerust contact op met de stafmedewerker Lokale Economie.

Tip: maak gebruik van de checklist die werd opgemaakt voor elke categorie. Ontvang je een aanvraag van een geïnteresseerde marktkramer? Laat deze dan de checklist invullen en ondertekenen vooraleer je de standplaats definitief toewijst. Zo ben je zeker dat alle standhouders in orde zijn met hun verplichtingen.

Categorie Omschrijving Voorbeelden
Sportieve manifestatie Evenement waar sport centraal staat Gent-Wevelgem, Gullegem Koerse, Alpro Leie Marathon, etc.
Culturele manifestatie Evenement waar cultuur centraal staat Carnaval, Klein Tokyo,  Kokopelli, etc.
Manifestatie ter bevordering van de lokale handel Evenement waar lokale ondernemingen centraal staan Braderie, avondmarkt, etc.
Manifestatie ter bevordering van het lokale gemeenschapsleven Evenement met als doel de contacten tussen de bewoners te versterken Kerstmarkten
Manifestatie die niet-professionele verkopers verenigt Evenement waarbij particulieren samenkomen en soms ook professionele aanwezig zijn mits specifieke toelating van de gemeente Rommelmarkten