Herbruikbare bekers

Herbruikbare bekers zijn een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke plastic wegwerpbeker. De wegwerpbeker zorgt voor een hele afvalberg en het bijhorende opkuiswerk. Herbruikbare bekers vragen wat extra logistiek bij de organisatie, maar zijn aangenamer om uit te drinken en zorgen voor een pak minder opkuiswerk na het evenement.

Terugbetaling kosten

De gemeente steunt het gebruik van herbruikbare bekers op evenementen en betaalt daarom de kosten voor het gebruik van een evenementencontainer van Mirom (zie www.mirom.be/evenementen.html). Daarnaast heeft de gemeente ook zelf herbruikbare bekers die je kan gebruiken op je evenement.

Bij deze organisaties kan je herbruikbare bekers lenen:

  • Via het gemeentebestuur | Wevelgem heeft 1 800 bekers die je gratis kan lenen. Dit aantal is geschikt voor activiteiten tot 600 bezoekers. Ze worden normaal meegeleverd met het overige feestmateriaal, behalve indien anders afgesproken. Je kan ze aanvragen via het O-formulier.  De nodige instructies en tips voor het gebruik ervan, vind je hier: instructies_herbruikbare_bekers.pdf
  • Via de afvalintercommunale Mirom | Mirom beschikt over in totaal 5 000 bekers, die je in Roeselare gratis kunt ontlenen. Dit aantal is geschikt voor activiteiten tot 1 600 bezoekers. Alle info op www.mirom.be/evenementen.html
  • Via Imog | De zusterintercommunale van Mirom beschikt over grotere hoeveelheden bekers. Bij voldoende beschikbaarheid lenen zijn ook uit buiten het eigen werkingsgebied. Meer info via www.imog.be.  

Afwassen na gebruik

Voor je de bekers weer terugbrengt, moeten ze afgewassen en afgedroogd worden. Geen zin om dit zelf te doen? Schakel dan de vzw Hise in. Dit sociaal economieproject uit Harelbeke heeft de apparatuur voor het afwassen van herbruikbare bekers.  De nodige afspraken hiervoor moeten rechtstreeks met de vzw gemaakt worden. Contact: furn.vandaele@hise.be, 056 29 90 35.

Waarborg

In alle gevallen moet er een waarborg betaald worden en wordt een bedrag aangerekend per beker die verloren gaat. Werk daarom zeker met een statiegeldsysteem op je evenement.