Sabam en billijke vergoeding

SABAM en Billijke vergoeding

Wat is SABAM?

SABAM is de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers. Ze int de verplichte vergoeding voor publiek uitvoeringsrecht bij gebruik/ laten horen of zien van werken van muzikanten, schrijvers, filmmakers, ... De vergoeding gaat naar de auteur of componist van de tekst of muziek.

Wanneer moet je SABAM aanvragen?

SABAM moet je aanvragen telkens je werken van muzikanten, schrijvers, filmmakers, ... openbaar laten horen of zien. Ook als het gaat om een privéfuif en/of als u geen inkom vraagt, moet je SABAM betalen. Alleen voor ‘kosteloze mededelingen in familiekring’ moet je geen toestemming aanvragen en ben je ook geen rechten verschuldigd.

je betaalt een forfait volgens een bepaald tarief. Hoeveel je precies betaalt, wordt bepaald in functie van de grootte van de zaal, de prijs van de meest gevraagde consumptie, de gevraagde inkomprijzen...

SABAM in gemeentelijke zalen

Ontdek via deze link voor welke gemeentelijke locaties je SABAM moet aanvragen.

Hoe moet je SABAM aanvragen?

De aanvraag moet minstens 10 dagen voor het evenement gebeuren en kan via volgende link.

Aanvraag SABAM

Wat is billijke vergoeding?

De billijke vergoeding is een compensatie voor uitvoerders en producenten.

De billijke vergoeding wordt gevraagd wanneer je muziek of teksten in het openbaar gebruikt waarvan anderen de auteur of componist zijn.

Wanneer moet je billijke vergoeding aanvragen?

Bij het spelen van opgenomen muziek op een openbare fuif of op de achtergrond in een café, restaurant, kapperszaak, fitness, wachtruimte van een arts, ... moet je billijke vergoeding aanvragen.

Het gaat telkens om “opgenomen” muziek (bv. radio, cd, mp3, streaming). Voor live muziek moet je geen billijke vergoeding betalen.

Billijke vergoeding in gemeentelijke zalen

Ontdek via deze link voor welke gemeentelijke locaties je billijke vergoeding moet aanvragen.

Hoe moet je billijke vergoeding aanvragen?

De aanvraag moet minstens 10 dagen voor het evenement gebeuren en kan via volgende link.

aanvraag billijke vergoeding