Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende premies die je kan bekomen bij het (ver)bouwen van je woning.
We helpen je aan het loket graag verder met de nodige info of om meteen je premie(s) aan te vragen.
Wens je meerdere premies in 1 keer aan te vragen? Gelieve je afspraak per telefoon te boeken zodat we zeker voldoende tijd kunnen voorzien. Ons telefoonnummer kan je onderaan deze pagina terugvinden.
Let op! Vanaf 1 januari 2025 verlaagt de Vlaamse overheid de premies met 15% ongeacht factuurdatum. Heb je recent werken laten uitvoeren en zijn je facturen niet ouder dan 2 jaar, vraag dan zeker dit jaar nog je premie(s) aan! Dat kan tot en met 31 december 2024.
Boek tijdig je afspraak! Tussen Kerst en Nieuw is er een lagere bezetting in het Woon- en energieloket. Zijn er nog documenten te kort, of moet er nog iets worden aangepast aan de documenten? Dan kan je je aannemer hier ook nog op tijd voor aanspreken.
Een inbraak is nooit leuk. Op deze pagina vind je tips om inbrekers af te schrikken, meer info over de subsidie inbraakpreventie en tips om je woning te beveiligen als je op reis bent.
Het gemeentebestuur wil burgers aanmoedigen om een aantal eenvoudige maar belangrijke maatregelen te nemen om hun woning extra te beveiligen tegen inbraak (technopreventieve maatregelen).
Voer je zo'n werken uit? Dan kan een subsidie inbraakpreventie aanvragen.
Wonen in Vlaanderen geeft een financiële steun voor aanpassingswerken.
Ben je 65-plus of heb je een inwonende 65-plusser en wens je aanpassingen te doen aan je eigen- of huurwoning om deze toegankelijker te maken? Dan kan je in aanmerking komen voor deze premie.
Welke werken komen in aanmerking?
Technische of sanitaire uitrusting
- Het maken van een badkamer die of toilet dat aangepast is aan de noden van de bejaarde. Een tweede badkamer of toilet kan enkel betoelaagd worden als die zich op een andere verdieping bevindt
- Het installeren van een traplift of rolstoelplateaulift
- Het aanbrengen van vast verankerde elektromechanische hulpmiddelen om zich te verplaatsen in de woning
- Het aanbrengen van handgrepen en steunmiddelen in de sanitaire lokalen
- Het automatiseren van de bestaande toegangsdeur, garagepoort of rolluiken
Aanpassing aan de constructieonderdelen om de toegankelijkheid van de woning te verbeteren.
- Het toegankelijk maken van de woning door hellende vlakken aan te brengen
- De toegangsdeur te verbreden, al dan niet met automatische bediening, en hinderlijke drempels weg te werken
- Het creëren van voldoende ruimte in de woning door het aanpassen van de gangbreedte en de deuropeningen of het vergroten of functioneel herschikken van de woonvertrekken of sanitaire lokalen
- Het verhogen of verlagen van vloeren in de woning zodat niveauverschillen verdwijnen op de woonverdieping
- Het overbruggen van de verdiepingshoogte door het plaatsen van beloopbare trappen, verbouwings- en inrichtingswerkzaamheden om in de woning een entiteit in te richten waarin de bejaarde zelfstandig en afzonderlijk kan wonen
Ontdek alles hier: Vlaamse aanpassingspremie
Wens je hulp bij het aanvragen van deze premie? Maak dan een afspraak online, of bel naar de cel wonen. Het telefoonnummer vind je onderaan deze pagina terug.
De Renovatiepremie en de energiepremie zoals we die allemaal kennen, werden samengevoegd tot 1premie: MijnVerbouwPremie. Deze werd opgedeeld volgens de verschillende categorieën van uitgevoerde werken. (zie onderstaand overzicht)
Al wie investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-woongebouw, zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en gascondensatieketel(open definitie)) en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren).
Welke werken komen in aanmerking voor de premie?
- Dak: isolatie en renovatie
- Buitenmuur: isolatie en renovatie
- Vloer: isolatie en renovatie
- Ramen en deuren: glas en buitenschrijnwerk
- Binnenrenovatie: binnenmuur, plafond en trap
- Elektriciteit en sanitair
- Hernieuwbare energieproductie: zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler
- Gascondensatieketel (Factuurdatum voor 1 november 2023)
Op Mijn VerbouwPremie.be vind je alle voorwaarden terug. Ontdek er ook hoeveel je premie zal bedragen.
Per categorie dient de aannemer een attest in te vullen. Zonder dit document kan je geen premie aanvragen. een overzicht van deze attesten vind je terug via onderstaande link:
Overzicht premiebedragen en inkomstentabel
Welke documenten breng ik mee voor het aanvragen van mijn premie(s)?
!! Vroeg je de Verbouwlening aan en wil je nu de premie(s) aanvragen? Dan kan dit enkel na telefonisch contact op afspraak bij het woon- en energieloket. !!
Wanneer je de Verbouwlening bent aangegaan zijn je premies automatisch gelinkt. Het premiebedrag wordt dan van de lening afgetrokken om deze sneller te kunnen afbetalen.
Je kan vermindering krijgen van de onroerende voorheffing voor een energiezuinige woning of ander gebouw. De vermindering kan toegekend worden voor nieuwbouw, voor verbouwingen die gelijkgesteld zijn met nieuwbouw en voor gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan.
- Enkel voor nieuwbouw, herbouw en 'casco-verbouwing'
- Korting van 50% of 100%
Ontdek alles over deze premie hier : Vermindering van de onroerende voorheffing voor energiezuinige gebouwen
Voor nieuwbouw met bouwaanvraag die ingediend werd vanaf 2017 wordt geen E-peilpremie meer gegeven. Deze premie kan dus enkel nog aangevraagd worden voor bouwaanvragen met indiendatum tot 31-12-2016.
Bij nieuwbouw met bouwaanvragen t.e.m. 2016 geeft netbeheerder Fluvius een premie als u een E-peil (energieprestatiepeil) behaalt dat aanzienlijk lager is dan het maximaal E-peil dat u mag behalen.
- Bouwaanvraag moet ingediend zijn uiterlijk 31 december 2016
- Premie voor woning verschilt van premie voor appartement
Ontdek alles hier : E-peilpremie voor energiezuinige nieuwbouw
Sommige gebouwen zijn er zo slecht aan toe dat afbreken en vervangen door nieuwbouw een betere optie is dan renoveren. Onder bepaalde voorwaarden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning. Maar er zijn ook situaties waarbij je 21% btw dient te betalen. voor dat laatste kan je in aanmerking komen voor de Sloop- en heropbouwpremie.
Deze wordt aangevraagd bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
- 1 premie bedraagt 10.000 euro per bouwproject
- Online aan te vragen
Ontdek alles hier over de Sloop- en heropbouwpremie
Wanneer je in het bezit bent van een onroerend goed, gelegen in het Vlaams Gewest, dat beschermd is als monument of landschap, dan kan je in aanmerking komen voor de Vlaamse erfgoedpremie.
De premie geldt voor maatregelen, werken of diensten die noodzakelijk zijn voor het behoud of de herwaardering van erfgoedkenmerken en -elementen van beschermd onroerend erfgoed.
Er zijn twee procedures: de eenvoudige standaardprocedure en de complexere, bijzondere procedure. De standaardprocedure voor de aanvraag van een erfgoedpremie is bedoeld voor (periodieke) onderhoudswerkzaamheden en beperkte beheersmaatregelen.
De bijzondere procedure voor grotere werkzaamheden en beheersmaatregelen is geschorst. Sinds 2021 kunt u wel een aanvraag indienen voor een erfgoedpremie via thematische oproep.
Denk je dat je in aanmerking komt voor deze premie? op de website van de Vlaamse overheid vind je alle nodige info terug.
Fluvius voorziet een premie voor zonnepanelen.
Zonnepanelen installeren is geen kost, maar een slimme investering. Want met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, verdien je je zonnepanelen op 8 tot 10 jaar terug. En door over te schakelen op zonne-energie, werk je actief mee aan een schonere wereld.
De Vlaamse overheid besliste om deze premie op 1 januari 2024 stop te zetten.
Zonnepanelen met keuringsdatum tot en met 31 december 2023 komen in aanmerking voor een premie. De aanmelding van je zonnepanelen, de plaatsing van je digitale meter en het aanvragen van je premie mag wél nog na deze datum gebeuren.
Ontdek hier alle info over de premie voor Zonnepanelen.
De EPC-labelpremie wordt aangevraagd via Fluvius en is er voor alle eigenaars van (collectieve) woongebouwen en wordt vanaf 1-1-2021 toegekend voor de grondige energetische renovatie van een woning, een collectief woongebouw of een wooneenheid die aangetoond kan worden door de verbetering van het energielabel.
voorwaarden:
- het huidig EPC van uw woning is E of F ( voor een appartement D, E of F)
- het start-EPC mag niet ouder zijn dan 2019
- de enige premie die je al moet aanvragen nog voor de werken starten.
- de woning moet aangekocht zijn voor 1 januari 2023-
- je hebt 5 jaar de tijd om de werken uit te voeren
- na de werken laat je een nieuw EPC opmaken en moet je minstens een C halen om in aanmerking te komen voor deze premie. het nieuwe EPC-label bepaald het premiebedrag.
Ontdek alles over de EPC-labelpremie.
Als kwetsbare klant huur je vaak noodgedwongen energieverslindende woningen op de private markt. Omdat de eigenaar van het gebouw zelf de energiefactuur niet betaalt, heeft hij of zij er vaak weinig belang bij om te investeren in energiebesparende maatregelen.
Om kwetsbare huurders een stevig duwtje in de rug te geven, biedt Fluvius deze premie aan . Zo kan je je verhuurder alsnog over de streep trekken om jouw huurwoning energiezuiniger te maken.
Ontdek alles over de Huur- en isolatiepremie
Nuttige links
Het antwoord op jouw vraag toch niet gevonden?
Neem dan gerust contact op 👇🏻