Huwelijksboom

huwelijksboom; chaletdamour, aanplant

Wevelgem schenkt een boom bij huwelijk en registratie wettelijk samenwonen!

Sinds maart 2021 kunnen koppels die in het huwelijksbootje treden of wettelijk gaan samenwonen een gratis boom aanvragen. Er is keuze tussen een aantal soorten. Op basis van de grootte van de tuin wordt bekeken welk soort boom het best past in de tuin. Zo heeft het weinig zin een eik te planten in een kleine stadstuin.

Na de aanvraag kunnen de koppels hun boompje oppikken in onze Chalet d’Amour. Die zal telkens opgesteld worden in de periode van Valentijn, om het romantische idee achter de liefdesboom te versterken. Zij worden na hun aanvraag persoonlijk uitgenodigd. 
Het initiatief was meteen een succes want in 2021 kwamen er 74 aanvragen binnen.

Waarom doen we dit nu?

Wevelgem gaat volop voor meer bomen in onze tuinen. Bomen remmen immers de klimaatverandering af en zorgen voor de opname van CO2. Daarnaast verminderen ze luchtverontreiniging, temperen ze extreme temperaturen en zorgen ze voor voedsel- en broedvoorziening van allerlei dieren. De oppervlakte van al onze tuinen samen is veel groter dan die van de natuurgebieden.  Er valt dus op vlak van biodiversiteit veel winst te boeken in onze eigen tuinen.

Wevelgem streeft er in het kader van het energie- en klimaatpact naar om tegen 2030 per inwoner een hoogstamboom te planten. Dat gebeurt ook onder meer met de aanplant van het geboortebos, een initiatief dat in onze gemeente dit jaar voor de twintigste keer plaats vond.