Armoede

Doel:

De school engageert zich om armoede aan te pakken, met specifieke aandacht voor kinderarmoede. De school zet initiatieven op om kinderarmoede onder de aandacht te brengen en te voorkomen, door een armoedebeleid op school uit te werken. 

Sociaal Huis

In het Sociaal Huis kan iedere inwoner van Wevelgem terecht voor vragen rond: huisvesting, administratie, financiële problemen, energie, werk, ...

Ouders met vragen kunnen steeds doorverwezen worden om een afspraak te maken in het Sociaal Huis voor een eerste gesprek.

Brugfiguur Wevelgem

De brugfiguur is actief in elke basisschool in Wevelgem, Gullegem, Moorsele.  De brugfiguur zet zich in om de slaagkansen van gezinnen te versterken, met specifieke aandacht voor kwetsbare gezinnen. 

  • integraal versterken en betrekken van gezinnen door hun ontwikkelingskansen te vergroten
  • schoolteams versterken door hen armoedevaardiger te maken
  • signaalfunctie beleid

De Katrol

Studie-en gezinsondersteuning aan huis, na doorverwijzing vanuit school.

  • Kwetsbare kinderen kansrijker maken

  • Zelfredzaamheid ouders verhogen en onderwijscultuur in het gezin installeren

  • Toekomstige hulpverleners, leerkrachten kans bieden om zicht te krijgen op gezinnen die in armoede leven

UiTpas

Met de UiTpas krijg je extra voordelen als je aan vrije tijd doet: omruilvoordelen en puntjes sparen en inruilen.

Er bestaat ook een UiTpas met kansentarief. Dit kost €1 en hiermee heb je 80% korting. Als je denkt tot één van onderstaande categorieën te behoren, dan heb je recht op een UiTPAS met kansentarief en kan je je wenden tot je maatschappelijk werker of tot de intaker van de sociale dienst van het Sociaal Huis. Neem zeker je identiteitskaart mee.

  • personen met een inkomen gelijk aan het leefloon
  • personen in budgetbeheer, budgetbegeleiding, collectieve schuldbemiddeling
  • personen die leven met een krap leefgeld

Signaallijst kinderarmoede

Een kind op de tien leeft in een kansarm gezin. Deze signaallijst maakt je alert. Niet alle signalen wijzen rechtstreeks naar armoede. Bekijk ze met collega’s, de zorgcoördinator, CLB-medewerker en bespreek wat je samen kan doen.

Reeks Kansarmoede door Klasse

‘Kansarmoede’ is een reeks die scholen en leraren helpt om kansarme leerlingen te ontdekken én erkennen op school. Ze bevat verhalen, duiding, tips, experten aan het woord.