Duurzame helden 2023

Duurzame helden 2023 - banner

Van 18 tot 25 september vindt de zesde editie van de Week van de Duurzame Gemeente plaats, een initiatief van de VVSG dat aandacht schenkt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's). Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente worden lokale duurzame acties en de ‘duurzame helden’ die erachter staan, in de kijker gezet. Dit jaar staat de week in het teken van SDG 4 of ‘kwaliteitsonderwijs’. Dit voorjaar werd aan alle Wevelgemnaars een oproep gedaan om duurzame helden die hier een bijdrage aan leveren, te nomineren. We kregen 2 nominaties binnen, van dezelfde persoon nog wel: Daisy, een kleuterjuf in de Wijnbergschool. 

duurzame held 2023

Kleuterjuf Daisy genomineerd als duurzame held 2023!

Daisy werkte al bijna 10 jaar als ambulante juf in de scholengemeenschap Guldenberg, maar sinds dit jaar heeft ze haar eigen klas in de Wijnbergschool. Ze kan zich nu nog meer inzetten voor haar ‘eigen’ kleutertjes. Ze is gedrevener dan ooit en geniet ervan om de kinderen te zien groeien. Wat Daisy belangrijk vindt, is dat de kleutertjes leren om zelfstandig te zijn én dat ze al van jongs af aan gestimuleerd worden om emotionele- en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Leren luisteren, je beurt afwachten, samenwerken, omgaan met conflicten, emoties reguleren, zelfvertrouwen.. Stuk voor stuk belangrijke vaardigheden die de kinderen later goed kunnen gebruiken. Daisy wil vooral een veilige haven zijn voor haar kleuters zodat elk kind zich ondersteund voelt om te ontwikkelen en te groeien.

Een methode die Daisy gebruikt in de klas is cirkelen. De kinderen mogen in een cirkel een antwoord geven op een vraag rond een bepaald thema. De andere kinderen leren dan om te luisteren zonder meteen te reageren. Een kant-en-klare lesmethode rond sociale vaardigheden zoals ‘Junglemaatjes’ zou het echter nog makkelijker maken. In al haar enthousiasme nam Daisy deel aan de wedstrijd 'Op Kindermaat' om deze lesmethode te winnen. Hoewel ze er alles aan gedaan had om de hoofdprijs te bemachtigen, eindigde ze op de tweede plaats. De Wijnbergschool kreeg wel een korting om de lesmethode aan te kopen en besloot het pakket effectief aan te schaffen. ‘Junglemaatjes’ is geschikt vanaf 4 jaar, dus de oudere kleuters in de Wijnbergschool gaan hier dit schooljaar mee aan de slag. Binnenkort zou er ook een lespakket voor de jongste kleuters op de markt komen, die Daisy maar al te graag zou willen gebruiken in haar eerste kleuterklasje! Maar niet alleen de kinderen leren bij, ook Daisy blijft zich ontwikkelen. Binnenkort vertrekt ze naar IJsland op prospectie: hoe gaan ze daar in de klas om met moeilijk gedrag?

Omwille van haar passie en enthousiasme om kwaliteitsonderwijs te bieden, kroonde gemeente Wevelgem Daisy als duurzame held!

Benieuwd naar de duurzame helden in andere Vlaamse gemeentes? Hier vind je een overzicht van alle duurzame helden van 2023.