Saneren groene cluster Wittemolenstraat en Dadizelestraat

Gepubliceerd op Woensdag 01 december 2021
01 januari 202301 januari 2025

 

Inhoud webpagina

Inleiding

De gemeente plant de volgende legislatuur weg- en rioleringswerken in de Wittemolenstraat (Herthoek en Dadizelestraat). De woningen die er staan lozen er nog in de gracht. Met de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel wil de gemeente deze woonkorrel saneren. 

Samen met de aanleg van rioleringen wenst de gemeente ook nieuwe fietsvoorzieningen aan te leggen. Dit in samenspraak met de provincie West-Vlaanderen. 

Het ontwerp

Op maandag 6 september 2021 ging een eerste infomarkt door. De powerpoint die getoond werd op de infomarkt van 6 september 2021 kan gevonden worden door hier te klikken. 

De inwoners die in de projectzone wonen werden uitgenodigd om de plannen van de bovenbouw te bekijken.  Op deze infomarkt kwamen er enkele bemerkingen die verwerkt werden naar een ontwerp. De plannen kunnen hieronder in pdf-formaat teruggevonden worden. 

Plan Wittemolenstraat: grens Menen tot Herthoek

Plan Wittemolenstraat: Herthoek

Plan Wittemolenstraat: Herthoek tot Ter Gracht

Plan Dadizelestraat & Ter Poperenweg

Afkoppelingsdeskundige

Vanuit de gemeente werd een afkoppelingsdeskundige aangesteld. Dit studiebureau maakt het plan op waarop de verschillende huishoudens het beste gescheiden (regenwater en afvalwater apart) kunnen aansluiten op het nog aan te leggen rioleringsstelsel. Ondertussen kon de afkoppelingsdeskundige reeds heel wat plannen opmaken. 
Moest dit nog niet gebeurd zijn wordt er gevraagd om contact op te nemen met info@vdb-studiebureau.be  

Timing

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek rond de ontwerpplannen start in de loop van mei/juni 2024. 

Nutsmaatschappijen

Voorafgaande de weg-en rioleringswerken moeten de nutsmaatschappijen nog hun netten vernieuwen in de Wittemolenstraat. De netten werden reeds vernieuwd in de Dadizelestraat.

Deze werken zullen wellicht doorgaan in de eerste helft van 2025.

Gemeentelijke weg- en rioleringswerken

De prijsvraag voor het aanstellen van een gemeentelijke aannemer is lopende. De gemeente wenst te starten met de weg- en rioleringswerken zelf omstreeks april/mei 2025.

Hinder

Van zodra de ontwerpplannen definitief zijn kan een aannemer aangesteld worden. Wanneer deze aannemer gekend is kunnen ook de gepaste verkeersmaatregelen (voor auto, fiets, voetganger) besproken worden. 

Deze verkeersmaatregelen zijn namelijk afhankelijk van de capaciteit van de aannemer, fasering der werken, ... 

wittem

Het huidige tweerichtingsfietspad moet in de Herthoek plaatsmaken voor gemengd verkeer. Dit zal gepaard gaan met flankerende verkeersmaatregelen zoals rijbaankussens, as-verschuivingen en extra verticale elementen zoals bomen.