De Vlindertuin

Vlindertuin

Een herdenkingsplaats voor kindjes

Kindjes die sterven tijdens de zwangerschap krijgen niet altijd een officiële naam. Zo is het moeilijk om hen een laatste rustplaats te geven. Om je als ouder een waardige plek voor troost en bezinning te bieden, is er de vlindertuin. 🦋

Deze vlindertuin is er op de drie Wevelgemse begraafplaatsen voor sterrenkindjes (ongeacht de zwangerschapsduur) en kinderen tot één jaar. Kinderen kunnen er begraven worden in volle grond of uitgestrooid worden. 

Ook ouders die een (sterren)kindje willen herdenken, los van een begraving, zullen in de vlindertuin een koesterplekje kunnen krijgen.

Je bent niet alleen 💙

Zoek je een houvast na het verlies van je (sterren)kindje? Je bent niet alleen, er zijn verschillende verenigingen die je kunnen helpen. Hieronder vind je een greep uit het aanbod:

 

Kosten 

Er worden 2 verschillende tarieven gehanteerd naargelang de nabestaanden wel of niet zijn ingeschreven in de gemeente:

Inwoners

Indien één van de (groot)ouders is ingeschreven in de gemeente, dan biedt de gemeente zowel de concessie, het grafteken, als het naamplaatje gratis aan. 

Niet-inwoners

Voor alle anderen zullen volgende tarieven aangerekend worden:

  • concessie: 500 euro
  • hernieuwing/verlenging concessie: 250 /500 euro
  • uniform grafteken: 200 euro
  • naamplaatje: 50 euro

Wereldlichtjesdag 2022

Sinds 13 december 2021 kunnen ouders hun sterrenkindje blijvend herdenken op één van de 3 vlindertuinen op de begraafplaatsen in de gemeente. Helaas zijn er ook veel ouders die om diverse redenen niet de kans kregen om hun sterrenkindje op de vlindertuin te begraven of te herdenken.

Aan die ouders wil het gemeentebestuur de kans geven om tijdens een gezamenlijk koestermoment op de vooravond van Wereldlichtjesdag stil te staan bij hun verlies. 🕯️🦋 

Meer informatie