Herinrichten kruispunt Kezelberg (N32)

Gepubliceerd op Vrijdag 17 september 2021

Agentschap Wegen en Verkeer plant de herinrichting van het kruispunt van de Kezelberg (N32) met de Ieperstraat in Wevelgem, vlakbij de grens met Dadizele (Moorslede). Op dit kruispunt gebeurden in het verleden vaak ongevallen. Met een nieuwe herinrichting wordt het kruispunt overzichtelijker en veiliger.


 

Timing

Voor de herinrichting van het kruispunt kan starten, zijn er voorbereidende werken nodig. Er worden sonderingen uitgevoerd om de exacte locatie van de nutsleidingen te bepalen. Zo worden de werken van de nutsmaatschappijen tot in detail voorbereid. Deze voorbereidende werken starten op maandag 8 januari en duren tot en met vrijdag 26 januari 2024.

Locatie

De projectzone op de Kezelberg (N32) loopt van huisnummer 266 tot aan het eind van de bebouwing. Een deel van de Ieperstraat zelf wordt ook aangepakt.

Kezelberg

Wat houdt de herinrichting in?

Het kruispunt van de Kezelberg met de Ieperstraat wordt veiliger ingericht voor fietsers, voetgangers en gemotoriseerd verkeer.

 • Het kruispunt wordt overzichtelijker ingericht, met verkeerslichten.
 • Alle fietspaden worden vernieuwd.
 • De bushaltes 'Moorsele Kezelberg' worden in beide richtingen omgevormd tot toegankelijke bushaltes.
 • Ondergronds wordt er gescheiden riolering aangelegd.

Werken door nutsmaatschappijen

De nutsleidingen worden vernieuwd en verplaatst door de nutsmaatschappijen. Als de resultaten van de sonderingen binnen zijn, kunnen deze nutswerken ingepland worden. Een exacte startdatum is er vandaag nog niet.

Afkoppelen riolering:

Ingevolge de Vlarem-wetgeving is een volledige scheiding tussen afvalwater en hemelwater verplicht van zodra een gescheiden riolering wordt aangelegd in een straat. Dit betekent dat alle woningen in de projectzone dienen af te koppelen, regenwater dient aangesloten op de regenwaterleiding (RWA) en afvalwater dient aangesloten op de afvalwaterleiding (DWA). Als gemeente Wevelgem ondersteunen we jou hierbij, via de aanstelling van een afkoppelingsdeskundige en via een nieuw subsidiereglement. De afkoppelingsdeskundige die door de gemeente werd aangesteld is Jonckheere Studiebureau BV, Koningin Astridlaan 134/5, 8200 Brugge (Sint-Michiels)

Meer informatie over afkoppelen

 

Hinder vanaf 8 januari

 • Voor auto's is de toegang vanop Kezelberg naar de Ieperstraat aan beide zijden afgesloten.
  • Lokaal verkeer naar de Ieperstraat (Wevelgem) rijdt om via de Korteweg en de Ieperstraat.
  • Lokaal verkeer naar de Iepersestraat (Moorslede) rijdt om via de Millesteenstraat, Bakkerhoekstraat, Menenstraat en de Ieperstraat.
 • Doorgaand verkeer rijdt beurtelings voorbij de werfzone via tijdelijke verkeerslichten. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u ter hoogte van de werfzone. 
 • De werken hebben geen invloed op de dienstregeling van De Lijn. De bussen kunnen zich tijdens de werken in beide richtingen voorbij de werfzone verplaatsen, via de tijdelijke verkeerslichten.
 • Voetgangers kunnen tijdens de werken veilig voorbij de werfzone wandelen.
 • Fietsers richting Menen ondervinden geen hinder. Fietsers richting Moorslede steken aan de werfzone de weg over. Zij fietsen dan op het fietspad aan de andere kant van de weg. Aan het einde van de werf steken zij opnieuw over.