Herinner je?

24 CWRM beeldjes op het kerkhof van Gullegem

Een memorabel kunstproject

In 2019 werden er CWRM-beeldjes (Coming World Remember Me) gevonden op het recyclagepark in Gullegem. De beeldjes maken deel uit van een herinneringsproject waar elk beeldje symbool staat voor één van de 600 000 slachtoffers die het leven lieten op Belgische bodem tijdens Wereldoorlog I.

Het lot van de weggegooide beeldjes raakte de Wevelgemnaar. Een oproep met de vraag ‘Wat zou jij doen met de beeldjes?’ werd gelanceerd. De ideeën werden gebundeld en kwamen tot het kunstproject ‘Herinner je?’

In samenwerking met lokale kunstenaar Kris Vandenberghe gingen 21 deelnemers aan de slag rond het thema ‘Herinner je?’ en gebruikten ze de gevonden CWRM-beeldjes als inspiratiebron. Samen creëren ze een tijdelijk, kunstig memoriaal en stellen dit op aan de Kezelberg Military Cemetery.

Op zaterdag 20 mei 2023 werd de openlucht expo geopend
. De beelden blijven er 1 jaar staan.



📍Waar?
Korteweg, Moorsele. Aan het Kezelberg Military Cemetery.

 

British Military Cemetery

Tussen de spoorweg en de hoeve aan de andere kant van de spoorlijn sloegen vanaf 14 oktober 1918 eerst 106 en later 107 Field Ambulance hun tenten op. Vanaf 20 oktober 1918 verhuisde 3 Australian Casualty Clearing Station hierheen vanuit Haringe. Vanaf 24 oktober 1918 draaide dit hospitaal op volle toeren. Het was het eerste hospitaal dat actief was ten oosten van de Ieperse frontzone. Niet alleen gewonden werden er verzorgd, maar ook zieken (vooral met longproblemen door de Spaanse Griep). Er werden naast Britse ook Amerikaanse en Franse militairen verzorgd en verder ook burgers, Duitse krijgsgevangenen en Chinese arbeiders.

Patiënten die hier overleden, werden vanaf 25 oktober 1918 begraven op wat tegenwoordig Kezelberg Military Cemetery is. Dit lag aan de andere kant van de spoorlijn ten opzichte van het hospitaal en ook min of meer uit het zicht.

Op 13 oktober 1918 trok het 3 Australian Casualty Clearing Station naar Oudenaarde. Van 25 oktober tot 12 november 1918 kregen 143 Britten, 14 Duitsers, 5 Amerikanen, 2 Canadezen, 1 Australiër en 1 Chinees hier een laatste rustplaats. De Amerikanen werden weldra ontgraven en gerepatrieerd en in Waregem herbegraven.

In 1921 werd de grond, 542 m², onteigend door de Belgische Staat en ter beschikking gesteld van de Britten. Architect William Harrison Cowlishaw ontwierp deze begraafplaats, in opdracht van de Imperial War Graves Commission – tegenwoordig Commonwealth War Graves Commission (CWGC) die vandaag nog altijd instaat voor het onderhoud van deze begraafplaats.

Op zaterdag 20 mei start ook de jaarlijkse CWGC War Graves Week. Dit is een week waarin wereldwijd de oorlogsgraven en -begraafplaatsen de Commonwealth War Graves Commission, centraal staan, zo ook Kezelberg Military Cemetery. U wordt dan ook hartelijk uitgenodigd om na de opening van het kunstproject een bezoekje te brengen aan de begraafplaats en even stil te staan bij de 161 soldaten die er hun laatste rustplaats hebben.

Kunstwerken herinner je