Aan Allen Aan Wie Oorlog Raakte - Linda Molleman

Aan allen aan wie de oorlog raakte
  • Kunstenaar: Linda Molleman
  • Locatie: Begraafplaats Menenstraat, Wevelgem

Voor allen aan wie oorlog raakte is een  kunstwerk gemaakt door Molleman  Linda in opdracht van de gemeente. Hij werd aangekocht in 2013 en is te zien op de begraafplaats Menenstraat. Daarnaast maakte ze nog een werk voor de Begraafplaats in Gullegem en Moorsele.

VOOR ALLEN AAN WIE DE OORLOG RAAKTE          2014

(Begraafplaats Wevelgem)

In feite moet je bij de onthulling van het beeld, bij het zien van het beeld, de gevoelens, de fantasieën en de verhalen die door je stromen koesteren. Het is jouw persoonlijke versie over het kunstwerk die telt. Maar ik weet ook wel dat de meeste mensen een korte uitleg over het werk wensen. Ik heb dit dan ook opgeschreven.

Onder het thema ‘VOOR ALLEN AAN WIE DE OORLOG RAAKTE ‘ koos ik voor een realisatie die in de eerste plaats de vrede uitstraalt. De twee nederige figuren symboliseren het volk dat alle gesneuvelde oorlogsslachtoffers in zijn hart draagt. Twee handen beschermen de namen van deze burgerlijke slachtoffers van de bombardementen op Wevelgem tijdens de meidagen van 1940. De meeste van hen werden op deze site begraven. Hun namen zijn uit metaal gelaserd, verguld en los verweven tot een bergvorm: de Guldenberg, het logo van Wevelgem, symbool voor het hart van de bevolking. Enkele slachtoffers verhuisden naar een familiekelder en nog anderen naar de begraafplaats van hun gemeente. Op de grond op enkele meters afstand van het beeld, op de arduinen boordstenen zijn de namen gegraveerd van alle andere slachtoffers.

Ik wil een vredesmonument maken omdat ik weet welke invloed de oorlog nalaat op het verdere leven van mensen, op hun latere relaties en op de gezinnen die ze stichten. Het kunstwerk is een eerbetoon aan deze mensen.

LINDA MOLLEMAN