Fietsroutes

Guldenbergfietsroute - 47 km

Deze historisch-recreatieve bewegwijzerde Guldenbergfietsroute (47 km) verkent Wevelgem en zijn deelgemeenten Gullegem en Moorsele en is een initiatief van de Wevelgemse Culturele Raad n.a.v. 800 jaar Wevelgem, in samenwerking met de Sportraad en Pasar Wevelgem en Moorsele.
Deze fietsroute bestaat uit een lusvormig traject die het mogelijk maakt op gelijk welk punt te starten en kost 2,50 euro. De fietsroute is verkrijgbaar in elk gemeentehuis.
De route loopt langs de belangrijkste bezienswaardigheden en laat de fietser kennismaken met de mooiste hoekjes van Wevelgem.

In ruil voor 5 UiTPASpunten krijg je deze fietsroute gratis.

Gaston Rebry Mountainbikeroute - 46 km

Gaston Rebry was de eerste Vlaamse 'Monsieur Paris-Roubaix'. Hij werd geboren in 1905 in Rollegem-Kapelle (nu een deelgemeente van Ledegem, waardoor deze route ook een stuk loopt). In 1919 verhuist het gezin Rebry met de veertienjarige Gaston naar Wevelgem. Van 1923 tot 1939 bouwde hij een wielercarrière uit die hem internationale roem gaf. Hij stond bekend als een rasechte Flandrien. Andere bijnamen van Rebry waren de 'Bulldog', de 'Tempobeul' en de 'Locomotief'. In 1934 breikte hij zijn hoogtepunt met overwinningen in Parijs-Nice, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ook in 1931 en 1935 finishte hij als eerste in de Helleklassieker. Daarnaast won hij in totaal vier etappes in de Ronde van Frankrijk. 

In Wevelgem bouwde Gaston Rebry een café uit dat hij niet toevallig 'Au Paris-Roubaix' doopte. Om hem te vieren werd een wielerkoers ingericht. Deze wedstrijd groeide nadien uit tot de klassieker Gent-Wevelgem.

In ruil voor 5 UiTPASpunten krijg je deze fietsroute gratis.

Bekijk hier de route

Klein bordje aan een verkeerspaal met daarop Gent Wevelgem in Flanders Fields en onderaan een afbeelding van een coureur

Gent-Wevelgem in Flanders Fields wielerroute

Het parcours van Gent-Wevelgem in Flanders Fields bedwingt de belangrijkste hellingen van de wielerklassieker 'Gent-Wevelgem'.

Op het programma: 100 kilometer afzien, 3 beruchte plugstreets (halfverharde stroken in en rond Ploegsteert) en 11 stevige hellingen met o.a. de Catsberg en de Zwarteberg, om te eindigen met een dubbele beklimming van de Kemmelberg.

Deze sportieve uitdaging is niet voor doetjes! Kan jij dit meester? Kies dan bij de start aan het Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ meteen voor de grote lus van 128 kilometer en fiets eerst door de Menenpoort in Ieper alvorens het echte klimwerk begint.

Je kan deze route ook fietsen vanuit Wevelgem (Parking Guldenbergplein) en Roeselare (KOERS. Museum van de Wielersport, Polenplein 15).

De wielerroute is te koop voor €2 in het gemeenteloket of in de bib in het park.

Download de route als PDF

Download de route als GPX

Provinciale fietsroutes

Stel zelf je fietsroute samen over de knooppunten in Leiestreek West en Oost. Je vindt het volledige fietsnetwerk Leiestreek op één kaart met voor- en achterzijde.

Alle provinciale fietsroutes en fietsnetwerkkaarten kan je bestellen via www.westtoer.be