Autodelen

Af en toe een (tweede) wagen nodig? Gebruik een deelwagen van de gemeente

Het concept van autodelen raakt meer en meer ingeburgerd. Bij autodelen maken verschillende personen om beurten gebruik van gezamenlijke auto's. Ook Wevelgem start met een autodeelproject. De gemeente stelt twee wagens uit het eigen wagenpark ter beschikking voor de inwoners en wil zo ook inzetten op autodelen als vorm van duurzame mobiliteit. Beide wagens worden overdag (in de werkweek) door de gemeente gebruikt. Je kan de auto’s lenen op werkdagen tussen 19u00 uur en 7u00 en tijdens het weekend van vrijdagavond 17u00 tot maandagmorgen 7u00. Op die manier worden ze optimaal gebruikt en worden er kosten bespaard. Het principe van autodelen past dan ook perfect in het beleid van de gemeente rond duurzame mobiliteit. Autodelers maken meer gebruik van het openbaar vervoer en zachte vervoersmodi. En omdat een gedeelde wagen gemiddeld zorgt voor het verdwijnen van 4 tot 12 wagens, komt in de gemeente ook meer ruimte vrij. Extra plaats dus voor de aanleg van fietsenstallingen, parken, speeltuinen, ontmoetingsruimten, enz. Dankzij handige technologie kan de auto zonder sleutels geopend worden.

De auto’s:• Skoda Fabia• Ford Focus

Uren van ontlening:• Werkdagen tussen 19u00 en 7u00• Weekend: van vrijdagavond 17u00 tot maandagmorgen 7u00. 

Hoe werkt het?• Je laat een uitleenovereenkomst opstellen bij de dienst milieu in het gemeenteloket.• Je wordt lid van Autodelen.net. Hiervoor betaal je 10 euro. (per jaar) • Je ondertekent de uitleenovereenkomst, betaalt de waarborg van 75 euro en legt je geldig rijbewijs voor. Na de uitleg en demonstratie over het gebruik van de auto, kan je die reserveren via het online reservatiesysteem of telefonisch op 0494 76 52 64. Alle gezinsleden moeten zich afzonderlijk registreren en het reglement ondertekenen.

Kostprijs:Een rit kost 0,35 euro per km en 1 euro per begonnen uur. (max. 4 euro/dag). Deze prijs is inclusief verzekering, onderhoud, taksen en benzine.

AutopiaDe gemeente laat zich in dit project ondersteunen door Autodelen.net, het Vlaams Netwerk Autodelen. Autodelen.net is hiermee niet aan haar proefstuk toe. Momenteel ondersteunt ze 350 particuliere autodeelgroepen in heel Vlaanderen, goed voor meer dan 380 gedeelde wagens en 2500 particuliere autodelers. Staat ook jouw wagen veel meer stil dan je lief is? Autopia helpt je samen met je buurt een wagen te delen.

Enkele belangrijke documenten ter info:•   handleiding_autodelen_•   uitleen_-_huishoudelijk_regelement_wevelgem_•  uitleencontract_wevelgem_-_gebruiker

Meer info of deelnemen?duurzaam@wevelgem.be of 056 43 34 60