Samen actief bewegen

Gemeente Wevelgem gaat de strijd aan tegen krachtverlies. Op deze pagina vind je info terug over sarcopenie, het natuurlijke proces van spierafname. Daarnaast worden ook acties en activiteiten aangeboden die dit proces helpen vertragen. Kleine aanpassingen hebben al een groot effect. Dit zorgt ervoor dat je langer zelfstandig blijft en heel wat mobiliteitsproblemen voorkomt. 

sarcopenie

Vanaf 30 jaar verliezen we spiermassa

De wetenschap vertelt ons dat we vanaf 30-35 jaar geleidelijk aan spiermassa verliezen. Dat wil zeggen dat de afbraak van spieren sneller gaat dan de opbouw. Hoe ouder je wordt, hoe meer spiermassa je verliest. De spierkracht neemt hierdoor alsmaar meer af. Maar door middel van leefstijlgedragingen kunnen we de snelheid van het proces bepalen. Twee belangrijke aspecten worden gelinkt aan sarcopenie: beweging en voeding. 

De opbouw van spieren wordt gestimuleerd door voldoende te bewegen. Alsook heeft jouw Vitamine D gehalte een effect op je spiermassa. Regelmatig bewegen en buiten komen is dus de boodschap. 

Een tweede factor is voeding. Ondervoeding en te weinig eiwitrijke voeding zorgt voor meer spierafname. Eet dus voldoende gevarieerde, gezonde en eiwitrijke voeding om het proces af te nemen.

Hoe kan je sarcopenie herkennen?

  • Moeilijk rechtkomen uit een stoel of zetel
  • Moeite om boodschappen te dragen of iets zwaars op te tillen
  • Niet meer kunnen knielen of vooroverbuigen
  • Moeizaam de trap opgaan
  • Verminderde kracht in armen en/of benen
  • Sneller vallen

Samen tegen krachtverlies

Beweeg en eet je sterk! Om je hierbij te helpen stelt jouw lokaal bestuur, samen met onderzoekers uit de Hogeschool VIVES, enkele acties voor. Via onderstaande website vind je het sportaanbod van Gemeente Wevelgem.

Aanbod 60+

Ook de lokale dienstencentra in Wevelgem, Gullegem en Moorsele bieden activiteiten aan met als doel de spierafname te vertragen. Maandelijks publiceren we samen met de dienstencentra een infokrant. In De Wegwijzer staan alle activiteiten vermeld. Onder meer kan je deelnemen aan sportlesjes, yoga, infosessies... Meer informatie over de LDC's en de Wegwijzer is te vinden via volgende link.

Aanbod LDC 

Ga thuis de strijd aan tegen krachtverlies

Wil je gezonder eten voor je spieren, maar weet je niet hoe te beginnen? Via volgende link vind je meer tips over producten die veel eiwitten (proteïnen) bevatten.

Eiwitrijke voeding

Wil je het hele jaar door tips en weetjes krijgen over spierafname? Samen met Logo Leieland creëerde Gemeente Wevelgem een jaarkalender vol voedingstips, beweegoefeningen en meer. Al deze info kan eenvoudig toegepast worden in je thuissituatie.

Kalender krachtverlies