Oorlogserfgoed

Militaire begraafplaatsen

Duits Militair Kerkhof 'Menen Wald'

Kruisstraat - Wevelgem

Op het einde van de Kruisstraat ligt deels op grondgebied Wevelgem, deels op grondgebied Menen het 'Deutscher Soldatenfriedhof 1914-18'. Op dit kerkhof liggen 47.864 Duitse militairen begraven. Midden in het plantsoen staat een achthoekig mausoleum als herdenkingskapel. Omgeven door eiken, kastanjebomen, rododendrons en ligusters is deze sobere begraafplaats een indrukwekkende oase van rust en bezinning.

Kezelberg military cemetary; cwgc; commonwealth; oorlog; erfgoed

Kezelberg Military Cemetery

Kezelberg - Wevelgem (Moorsele)

Het kerkhof werd aangelegd vanaf oktober 1918. Het bevat de graven van 145 soldaten uit het Verenigd Koninkrijk, één Canadees, één Chinees en veertien graven van Duitse militairen.

begraafplaats; cwgc; commonwealth

Moorsele Military Cemetary

Caesar Gezellestraat - Wevelgem (Moorsele)

Het kerkhof is gelegen achter het klooster van de H. Familie (nu middelbare school). Het klooster werd vanaf 1914 door de Duitsers als ziekenhuis gebruikt en vanaf 1915 begon de aanleg van het kerkhof. In oktober 1918 namen Britse en Australische troepen het ziekenhuis over. Er liggen 143 mensen begraven, hoofdzakelijk militairen uit het Verenigd Koninkrijk, 8 Canadese soldaten en één Franse burger.

 

Ook op de plaatselijke gemeentelijke begraafplaatsen ligt een aantal gesneuvelde militairen begraven.

Oorlogsgedenktekens

Wevelgem (Vanackerestraat)

Op een verhoog met drie treden staat een zeer hoge sokkel met daar boven op een bronzen soldaat in rusthouding, met helm en legerjas aan, met in de ene hand een vlag en in de andere een palmtak.

De arend onder de voeten van de soldaat zou door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog weggebrand zijn omwille van het vernederende aspect.

De sokkel is verdeeld in horizontale registers en daarin zijn te zien: het wapenschild van Wevelgem, twee gekruiste geweren, twee gekruiste sabels, een piloot met een tweedekker vliegend in de wolken, een oprukkende tank, ... enz.

Het monument werd gerealiseerd in 1920. Uitvoering door Viaene-Lagae uit Kortrijk, naar een ontwerp van Speybrouck uit Kortrijk.

In 2003 werd het door het gemeentebestuur gerestaureerd.

Je vindt er naast het oorlogsmonument de namen van de Wevelgemse gesneuvelden op de in de Vanackerestraat 16 (t.h.v. oorlogsmonument). 




Moorsele (Salinusstraat)

Een leeuw bekroont het gemeentelijke gedenkteken en vormt aldus het hoofdmotief van het monument.

Het dier staat symbool voor moed en kracht. De leeuw neemt een brullende houding aan en houdt een kanonloop, een vlag, een Duitse helm en twee obussen tussen zijn poten. Ingehuldigd in 1919. Het kanon dat vroeger binnen de afsluiting stond, werd tijdens Wereldoorlog II door de bezetter weggenomen.

Uitvoering in witte natuursteen door Viaene-Lagae uit Kortrijk. In 2003 door het gemeentebestuur gerestaureerd.

Aan dit oorlogsgedenkteken werd op 9 mei 2009 een oorlogsgedenkplaat onthuld ter nagedachtenis van de gesneuvelden in 1940 bij de gevechten in de Rozenstraat en de Kezelberg. 

Gullegem (Dorpsplein)

Een stappende vrouw met lang gedrapeerd, Grieks aandoend gewaad, symboliseert ‘de overwinning'. In de rechterhand houdt zij een kruis en een lauwerkrans, in de linkerhand een vlag.

De houding is zelfbewust en beheerst maar getemperd door de aandacht voor de Belgische helm die op de grond ligt en die de strijd en het offer symboliseert.  Ingehuldigd in 1920. Uitvoering door Gaudier-Rembaux uit Ecaussinnes. In 2003 op initiatief van het gemeentebestuur gerestaureerd.



Op 9 mei 2009 werd een gedenkingsplaket onthuld met de namen van de gesneuvelde militairen tijdens de gevechten in de meidagen van 1940. 

 

Andere oorlogsgedenktekens in Wevelgem

  • Drieluik voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers uit Wereldoorlog I in de Sint-Martinuskerk
  • Gedenkteken op Moorsele Military Cemetery - Caesar Gezellestraat
  • Gedenkteken op Kezelberg Military Cemetery - Kezelberg
  • Engels Militair gedenkteken - Gemeentelijke begraafplaats Vanackerestraat
  • Gedenkteken voor de militaire slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog - Gemeentelijke begraafplaats Vanackerestraat
  • Gedenkkruis als dank voor de bescherming tijdens Wereldoorlog II en de bevrijding in september 1944 - Ieperstraat (Kezelberg)
  • Gedenkteken opgedragen aan de bemanning van het "N° 21 Sqn. RAF" - Kezelberg
  • Gedenkteken opgedragen aan Pat Williams, piloot van 63 Fighter Sqn/56 Fighter Group in de Secr. Vanmarckelaan (sportstadion)
  • Gedenkteken opgedragen aan de bemanning van het "N° 107 Sqn RAF" - Bieststraat
  • Gedenkteken opgedragen aan de bemanning van het "N° 432 Sqn RCAF" - Menenstraat (t.h.v. huisnummer 475)