Straten genoemd naar een gebeurtenis of locatie in Moorsele

Hier vind je een collectie terug van enkele straten in de deelgemeente Moorsele genoemd naar lokale historische locaties of gebeurtenissen.

 

Ballokstraat

De naam vinden we voor het eerst terug in het landboek van Moorsele uit 1724. Toen sloeg deze op een geheel van gebieden gelegen tegen de Heulebeek. Een ‘ballok’ is een weide die regelmatig overstroomd is, en deze stukken grond stonden tijdens het regenseizoen geregeld eens onder water. De straatnaam werd in 1990 gegeven.

 

Bromdries

Hoewel de straat al op kaarten verschijnt in 1624 werd er geen naam aan gegeven, omdat er geen huizen stonden. Jarenlang werd de omgeving van de straat, vooral het laatste stuk van de Rozenstraat de ‘Bromdries’ genoemd. Toen in 1988 aan de straat een naam gegeven werd, koos men voor de Bromdries. Zo bleef de oude naam bewaard.

 

Cannaertbos

Jan Cannaert leefde in het begin van de 15e eeuw. Hij had een leen met een bos dat naar hem vernoemd werd in de 15e tot aan de 18de eeuw. Maar in de 20ste eeuw werden heel wat bossen in Moorsele gerooid. Zo verdween ook de naam van het Cannaertbos. Nu leeft de naam van het oude bos verder in de straatnaam.

 

Damberdstraat 

De herberg “Het Damberd” begon haar geschiedenis voor 1571 met de naam “Het Schaeck”. De naam werd voor 1779 gewijzigd in “Het Daembert”. Het café was eerst gevestigd op de hoek van de Ieperstraat. Later werd het naar de overzijde van de straat overgebracht, Damberdstraat nr. 1. Deze nieuwe straatnaam werd in 1990 gegeven omdat de vroegere naam, Menenstraat, ook in de deelgemeente Wevelgem bestond.

 

De Linde

Hoewel veel straatnamen gebaseerd op bomen en planten niks met de geschiedenis van de plaats zelf te maken hebben, is dit niet zo met De Linde. Deze wijk is namelijk genoemd naar Saffers Linde, die tot na de Tweede Wereldoorlog rechtover de wijk stond. Bij de hofstede Ter Coutere, Secretaris Vanmarckelaan 64, stond vroeger een grote lindeboom. Op de hoeve woonde in de 19de eeuw de familie Lesaffre, waarvan Joannes Franciscus Lesaffre de eerste burgemeester van Moorsele was na de onafhankelijkheid van België. Hun boom was zodanig bekend dat er allerlei spookverhalen over verteld werden. De Linde werd in 1945 geveld, maar was toen ook op sterven na dood. De wijk De Linde kwam er tussen 1961 en 1965.

 

Drieslaan

De naam werd waarschijnlijk gegeven omdat de straat langs of doorheen een stuk land genaamd dries liep. Een dries is een weide die men kan omzetten in een graanakker.

 

Grimaldi

Tijdens de 17de en 18de eeuw was Florentia Basta (1667-1747), barones van Moorsele, Gracht, Walle, Waterschap, etc., Vrouwe van Moorsele. Ze was gehuwd met Lodewijk de Grimaldi. Het echtpaar had twee zonen, maar geen van beide kinderen heeft het geslacht Grimaldi voortgezet. Toch werd de wijk in 1975 Grimaldi genoemd met de verwijzing naar het kasteel en zijn heren.

 

Hofbos

In 1980 werden nieuwe namen gezocht voor een grote verkaveling te noorden van de Heulebeek. Er werden drie namen behouden: Jezuïtengoed, Kraaimeers en Hofbos. In het Rentebouck van Waegenbrugge uit de 18e eeuw werden de namen van Kraaimeers en Hofbos teruggevonden, toen nog hof busch.

 

Jezuïetengoed

In het Landboek uit 1724 is er sprake van een eigendom dat van de “Jezuïeten tot Cortryck” is. In 1780 in hetzelfde landboek heet het: “de eerw paters tot Cortryck”. In 1980 kreeg het meest noordelijke deel van een nieuwe verkaveling de naam Jezuïetengoed. Ter herinnering aan de laatste bewoner van dit goed werd op het pleintje de naam Ide’s Hof op de grond ingewerkt.

 

Kapelaniestraat

Een deel van het Capelrieland (of Kapelanieland) lag in deze straat. De Capelrie waren de stukken land waarvan de opbrengst diende als betaling aan de opeenvolgende kapelanen die dienst deden in de kapel van het Hof ter Gracht. Vroeger was deze straat een deel van de Ketelstraat. Daar de Ketelstraat een nogal ingewikkeld parcours had, werd ze gesplitst en het deel baar de Ieperstraat toe werd de Kapelaniestraat.

 

Karrestraat

De oudste vermelding is in het Landboek uit 1724 te vinden. De straat werd ’t Kerre Straetge of Carrestraetken genoemd. In de 18e eeuw lagen aan de Karrestraat drie omwalde hofsteden. Van de Warandestraat was nog geen sprake. Langs de Karrestraat lag een perceel genaamd het Carreken, die zijn naam leende aan de straat.

 

Ketelstraat

De eerste gegevens over de Ketelstraat dateren van 1696 en gaan over een eigendom die aan de Cetel Straete paalt. Ze liep vanaf de Ieperstraat tot aan de grens met Menen, maar met nogal wat zijwegen die het zoeken naar een huisnummer moeilijk maakten. De straat werd dus in twee gesplitst waarbij het gedeelte bij de Ieperstraat een nieuwe naam kreeg. 

 

Kezelberg

De waarschijnlijk oudste vermelding van de Kezelberg is te vinden in de stadskeure van Menen uit 1451, waarin te lezen staat dat de plaats waar de spinsters hun wol en hun garen kunnen inleveren of ophalen Keselberghe heet. Er was in de 18de eeuw een hofstede die ook herberg was en den Keselbergh genoemd werd. Het woord kesel of keisel betekent kiezel.

 

Kraaimeers

In 1980 werden nieuwe namen gezocht voor een grote verkaveling te noorden van de Heulebeek. Er werden drie namen behouden: Jezuïtengoed, Kraaimeers en Hofbos. In het Rentebouck van Waegenbrugge uit de 18e eeuw werden de namen van Kraaimeers en Hofbos teruggevonden, toen nog Craeymeersch.

 

Maalstraat

De straatnaam vinden we al in 1701 terug. De straat dankt waarschijnlijk haar naam aan de heerlijkheid Male die hier gronden liggen had. De heerlijkheid Male vinden we in het leenboek van het kasteel van Kortrijk uit 1502. In Moorsele besloeg die het merendeel van de gronden die nu in de Maalstraat liggen, de Wulfsdammolen met de aanliggende gronden, en zelfs nog een gebied aan de overkant van de Overheulestraat.

 

Meerlaanstraat

De naam Meerlaenstraat komt voor in de Atlas der Buurtwegen uit 1846. Meerlaan is het gewestelijke woord voor Merel.

 

Muizelstraat

De Musele is reeds bekend in 1571 als plaats of hofstede en in 1862 als “musel straete”. De straatnaam werd in 1988 opnieuw door de straatnaamcommisie voorgesteld.

 

Nieuwenhove

Moorsele telt vele heerlijkheden. Een daarvan was Nieuwenhove. Het behoorde toe aan de heren van Moorsele ende Gracht. De naam is wellicht als tegenhanger bedoeld van het Goed ter Gracht dat ook wel “’t Oud Hof” genoemd werd. Nieuwenhove zal dus wel van latere datum geweest zijn, alhoewel het al bij het begin van de 16de eeuw vernoemd wordt. De straat werd aangelegd in 2003.

 

Noordkouter

De Noordkouter was het noordelijke deel van de Kouter die ten westen van de kerk lag. De naam wordt in het landboek van 1724 vermeld. Een kouter is een oude benaming voor een bebouwd, vruchtbaar akkerland. Naar gelang hun ligging tegenover de Ieperstraat hadden we een noord- en een zuidkouter. Het stuk langs de noordkant grenst ten noorden aan de Heulebeek, westwaarts tot aan de woningen van de Ledegemstraat, ten zuiden tot aan de huizen van de Ieperstraat, de begrenzing langs de oostkant is het ontmoetingscentrum en de basisschool. De wijk werd in 1986 aangelegd.

 

Noordstraat

De Noordstraat loopt noordwaarts, en werd zo genoemd met het oog op de aanleg van een Westlaan en een Oostlaan in hetzelfde industriegebied.

 

Oostlaan

De Oostlaan loopt oostwaarts, en werd zo genoemd met het oog op de aanleg van een Westlaan en een Noordstraat in hetzelfde industriegebied.

 

Oude Tramweg

De in 1955 afgeschafte buurtspoorweg liep gedeeltelijk door deze straat. De straatnaam werd in 1990 gegeven.

 

Overheulestraat

Moorsele wordt door de Heulebeek in twee delen gesplitst. Het deel dat langs de noordkant van de Heule ligt, kreeg al heel lang de naam Overheule. Toen in 1990 de postnummers van Wevelgem, Gullegem en Moorsele één en dezelfde werden, kreeg de straat die vanuit het centrum naar het noorden loopt de nieuwe naam Overheulestraat.

 

Salinusstraat

Deze straat is genoemd naar de heerlijkheid Marca en Salinus. In een oude inventaris van het archief van het Kapittel van Harelbeke wordt het jaar 1559 vermeld in verband met de rechtsmacht van het Kapittel van Harelbeke over het district van Salines in Moorsele. Er was een tijd dat alleen het kruispunt van de vijf straten ten oosten van de kerk Salinus genoemd werd en eigenlijk wordt deze plaats in de omgang nog altijd Salinders genoemd. De straatnaam werd in 1990 gegeven.

 

Sint-Jansstraat

De naam werd circa 1910 gegeven. In deze korte straat woonden vijf personen die de heilige Sint-Jan als hun patroonheilige hadden, waaronder de ijzerbewerker en latere burgemeester, Jan Mulier. Daarnaast woonden er bakker Jan Baptiste Letens, twee schaapherders genaamd Jean Auguste Vandorpe en Jan Cuypers en een vijfde onbekende inwoner die hoogstwaarschijnlijk ook Jan heette. Misschien heette deze vijfde niet Jan, maar zelfs vier inwoners genaamd Jan op enkele huizen was genoeg om de straat om te dopen tot Sint-Jansstraat. Dat Sint-Jan de patroonheilige was van de burgemeester zal ook wel meegespeeld hebben bij het kiezen van de straatnaam.

 

Sint-Maartensplein

Dit plein kreeg zijn naam van de Sint-Martinus-en-Sint-Christoffelkerk van Moorsele. Voor 1930 lag het kerkhof nog rond de kerk en was er van een plein nog geen sprake. Er stonden zelfs enkele huizen op het plein, onder andere het Moorseelse gemeentehuis vlak voor her café De Kroon.

 

Ter Gracht

De wijk is genoemd naar de hofstede en heerlijkheid Ter Gracht. Deze heerlijkheid was samen met de heerlijkheid Moorsele de belangrijkste van het dorp. In 1456 werden de twee heerlijkheden samengevoegd, waardoor ze nog in belang toenamen. De straatnaam werd gegeven in de jaren tachtig toen de nieuwe wijk gebouwd werd.

 

Ter Kassei

De wijk is in 1981 genoemd naar de naastliggende hoofdstede. De hofstede werd reeds vernoemd in de 16de eeuw. Ze zal op haar beurt de naam gekregen hebben omdat ze naast een gekasseide weg lag.

 

Ter Kommerenweg

Het etymologisch woordenboek zegt dat commere staat voor meter, medemoeder of voor kletskous, babbelaarster. In ons dialect heeft het slechts de tweede betekenis. Waarom de Commerestraat haar naam kreeg weten we niet, maar de straatnaam werd enkele decennia geleden wel veranderd omdat hij niet erg vleiend klonk. Ter Kommeren was dus niet de naam van een oude Moorseelse heerlijkheid, maar een mooier klinkende naam voor het oude commere.

 

Ter Poperenweg

Genoemd naar de hoeve Ter Popert, die al in de 16de eeuw vermeld wordt. Te Popert lag deels op Moorsele, deels op Menen. Te Poperenweg werd vroeger de Poperstraete genoemd.

 

’t Vrije

Naar analogie met de straat die er naartoe leidde, werd eerste de hele wijk, daarna een deel van de wijk ’t Vrije genoemd, gebaseerd op de Vrijstraat.

 

Vrijstraat 

Op de grens tussen Wevelgem en Moorsele, maar nog altijd op grondgebied Moorsele, stond een café “Het Vrije”. Zo kwam de straat misschien aan haar naam. Vroeger heette deze straat nog ‘Kazerrestraat’, er stond daar immers een huizenblok dat in het Landboek van 1724 “De Caserrens” genoemd werd.

 

Wagenbrugstraat

De heerlijkheid Waeghenbrugghe wordt vermeld in 1564. Het verwijst naar de stenen brug over de Heulebeek, sterk genoeg om een wagen te dragen. De straatnaamverandering van Kapellestraat naar Wagenbrugstraat werd in 1990 doorgevoerd omdat de naam Kapellestraat in de deelgemeente Wevelgem reeds bestond en er geen dubbele namen mochten voorkomen.

 

Warandestraat

Herberg De Warande bestond reeds voor 1914 en zeker tot na 1940. De straatnaam is in 1990 gegeven. Een warande is eigenlijk een wandeldreef, een dierenpark waar konijntjes beschermd worden. De naam klinkt dus een beetje vleiend voor deze drukke straat, maar in 1990 had men dringend een goed klinkende naam nodig voor de straat, en was de vernoeming naar de oude herberg de meest voor de hand liggende keuze.

 

Westlaan

De Westlaan loopt westwaarts, en werd zo genoemd met het oog op de aanleg van een Noordstraat en een Oostlaan in hetzelfde industriegebied.

 

Wijngaard

De herberg uit dit korte straatje bestond reeds in 1908 en verdween in 1933. De straatnaam werd in 1990 gegeven ter ere van dit café.

 

Wittemolenstraat

De straat kreeg haar naam van de molen 'De Grote Macht' die in de volksmond 'De Witte Molen' genoemd werd. De straatnaam werd in 1990 gegeven.

 

Zuidhoekstraat

De Zuidhoek kreeg reeds ie naam circa 1571. Met Zuidhoek werd de hele omgeving ten zuidoosten van Moorsele bedoeld. Sedert 1990 werd de Zuidhoek omgedoopt tot Zuidhoekstraat.