Relais - Céleste Boursier-Mougenot

Foto relais evenement. Park huisje dat rook uitblaast en helemaal rood verlicht is vanbinnen

Kunstenaar: Céleste Boursier-Mougenot

Locatie: Gemeentelijke hovingen Wevelgem

KUNSTWERK IN HET PARK

Twee paviljoentjes uit het begin van de vorige eeuw inspireerden de kunstenaar voor een kunstwerk die dit onroerend erfgoed weer een nieuwe rol en functie in dit intensief gebruikte park geven. Om de integratie en de afstemming van de verschillende parkonderdelen op elkaar af te stemmen, is er samengewerkt met de landschapsarchitecten van het park.

De paviljoentjes in het park behoorden bij de villa die nu als gemeentehuis van Wevelgem dienstdoet. Er is een aantal jaren geleden onderhoud gepleegd, maar omdat de paviljoentjes geen duidelijke functie meer vervulden waren ze ten prooi gevallen aan vandalisme en graffiti. Door de paviljoentjes via kunst een functie in het park te geven zou de verloedering tegen gegaan kunnen worden.

De kunstenaar wil via een bijenkolonie in één van de paviljoentjes en een lichtprojectie dat de bijenactiviteit vertaalt in licht in het andere paviljoen, levendige elementen aan het park toevoegen.

Via een vlonder krijg je als bezoeker een goed zicht op de bijenkolonie. Het ander paviljoen heeft geen vlonder, het is de bedoeling dat je dit prieeltje van op een afstand bekijkt. Het tweede prieeltje heeft rood gekleurd glas en bevat een lichtinstalaltie. Daarnaast is er kunstmatige verneveling rond het paviljoen. Door de nevel wordt het licht van het paviljoen diffuser en wordt het geheel mysterieus uitnodigend. De kunstenaar wil de bijenactiviteit uit het eerste paviljoen vertalen in het tweede paviljoen met licht.

Het kunstwerk is op elke dag op elk moment in werking. Het werkt op interval, door enkele paramaters en door het geluid van de bijen zal het licht feller schijnen of de nevel soms stoppen. Het kunstwerk is volledig afhankelijk van de natuur.

Voor het bijenaspect wordt samengewerkt met een lokale imker. Deze zal ook als coördinator fungeren van een groep amateurimkers die mee instaan voor het onderhoud van de bijen. In deze zin linkt het project ook met duurzaamheidsacties van het gemeentebestuur.

De kunstenaar.

De Franse kunstenaar Céleste Boursier Mougenot vertegenwoordigde in 2015 Frankrijk op de Biennale van Venetië. Zijn werk heeft vaak een theatraal karakter, in de zin dat elementen bewegen of geluid maken. Vaak ondersteund met licht, vaak ook met natuurlijke elementen. Zo veranderde hij tentoonstellingszalen in volières, waar zebravinken vrij rondvliegen en door landen op gitaren of cimbalen dit geheel laten werken als een geluidinstallatie. In en bij het Franse paviljoen van de Biennale van Venetië heeft hij enorme bomen langzaam laten voortbewegen door de energie van het stijgen en dalen van de boomsappen om te zetten naar bewegingsmechanismen onder de wortelkluiten. De kunstenaar heeft ook al eerder met bijen gewerkt, maar het concept voor Wevelgem is een nieuwe ontwikkeling in zijn werk.

 

 

 

 

 

Korte preview

In deze korte preview krijg je een glimps van het kunstwerk en de kunstenaar te zien.

Interview

In deze video kom je wat meer te weten over de inspiratie van de kunstenaar. Waarom koos hij voor de bijtjes? Waarom rode ramen?