Mirom haalt asbest op aan huis

Gepubliceerd op Dinsdag 20 augustus 2019

Mirom Menen komt voortaan asbest aan huis ophalen

Asbestveilig Vlaanderen

Vorig jaar keurde de Vlaamse Regering het Actieplan asbestafbouw goed. Dit Actieplan streeft naar een asbestveilig Vlaanderen.

De aanwezigheid van asbest in en rond woningen houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Bijna 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen kunnen nog asbest bevatten. Ook in onze regio zijn er nog te veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien of –golfplaten. Om die reden heeft Mirom Menen in samenwerking met Stad Menen, gemeente Wevelgem, stad Wervik en OVAM beslist om werk te maken van een versnelde afbouw van asbest in het werkingsgebied.

Ophaling aan huis

Burgers worden gestimuleerd om het asbest te (laten) verwijderen.  Concreet kunnen er plaatzakken/kuubzakken aangekocht worden op de recyclageparken.  Nadien komt Mirom Menen de gevulde zakken aan huis ophalen.  Niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen.

Kostprijs

  • Voor een zak betaal je 30 euro per stuk, een tweede zak kost 20 euro per stuk. Hierin is de ophaling in de prijs inbegrepen.  
  • Bij de aankoop ontvangt de burger ook 2 gratis sets persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's). Een set bestaat uit een mondmasker, een beschermpak en een paar handschoenen.  De burger kan een extra set PBM’s aankopen tegen 7 € per stuk .    
  • Bijkomend wordt er een informatiebrochure over verwijdering van asbestcement bijgeleverd.  ln deze brochure staat de werkwijze beschreven hoe de burger de asbesthoudende dakbedekking veilig kan ontmantelen en inladen.

Mirom Menen ontvangt van OVAM 194 630 euro aan subsidies in het kader van het asbestafbouwbeleid.  Het project loopt totdat de subsidies zijn opgebruikt.  Snel zijn is dus de boodschap.

Meer info op de website van MIROM Menen: https://www.mirom-menen.be/afval-ophalen/asbest/asbestophaling-aan-huis/