Molens

In Wevelgem zijn er twee molens.

Tijdens het molendraaiseizoen zijn die open voor het publiek.

Groepsbezoeken zijn mogelijk na afspraak (25 euro per groepsbezoek).

Alle info:

-  Bernard Lewyllie (056 32 36 95)

-  Freddy Duron (056 50 17 80)

-  Herman Vanhoutte (056 42 41 73)

Vanbutseles molen (Vinkestraat) 

De witte stenen stellingmolen is industrieel-archeologisch gezien een ware parel. 

De  molen werd in de periode 1848 - 1851 gebouwd. Hij bevat veel gerecycleerde onderdelen van zijn houten voorganger, een oliemolen aangevuld met onderdelen uit andere gesloopte windmolens.

De molen is een kenmerkend voorbeeld van een plattelands stenen stellingmolen die zowel dienstig was voor het slaan van olie als het malen van graan voor de plaatselijke (wijk)bevolking.

Hiertoe was de molen uitgerust met een koppel platstenen, twee vuisters en een voor- en naslagwerk.

Op de steenzolder zijn twee koppels maalstenen geïnstalleerd. Een van deze koppels maalstenen is van Franse oorsprong en heeft een diameter van 210 cm, wellicht de grootste van het land.

Technische bijzonderheid van deze molen is de zetelkruiïng of het systeem waarop de kap rust en naar de wind kan gezet worden. Dit systeem werd tijdens de restauratie volledig vernieuwd.

De molen is een beschermd monument en werd gerestaureerd in 1996. Naast de molen bevindt zich de ecologische siertuin die je eveneens kan bezoeken.

Molen De Grote Macht (Wittemolenstraat 277)

De vzw De Grote Macht, bestaande uit een aantal enthousiaste vrijwilligers, ijverde sinds 1994 voor de restauratie van deze molen.

De eerste fase restauratiewerken begon op 1 oktober 2000 en werd op 31 oktober 2003 definitief opgeleverd. Inmiddels was sinds 2001 het tweede dossier in aanvraag bij de bevoegde diensten van AROHM - dienst Monumenten & Landschappen.

Dit dossier werd samen met de aanbestedingsbundel definitief goedgekeurd op 1 september 2003.

Op 1 juni 2004 begon het molenmakersbedrijf Thomaes uit Beveren-Roeselare met de werken. De molen kreeg zijn kap en wieken terug, en is sinds de lente van 2005 weer als volwaardige windmolen te bewonderen.

Daarmee werd het één van de grootste molens van het land.