Als lid van de bibliotheek kan je meer dan alleen de klassieke bibliotheekmaterialen lenen. Wat dacht je van online leeslijstjes maken, maandelijks een portie leestips op maat in je mailbox of e-boeken ontlenen én op je eigen e-reader plaatsen?
Voor de allerkleinsten zijn er de Fundels - digitale prentenboekjes die de mooiste verhalen tot leven brengen!
👉 Hieronder vind je een overzicht van alle digitale diensten van de bib.
Klik de blokjes open en laat je inspireren!
Met 'Mijn Bibliotheek' kan je online materialen reserveren en verlengen indien nodig. Je krijgt een duidelijk overzicht van je te betalen bijdragen en kan je lidmaatschappen, van zowel jezelf als je gezinsleden en bij verschillende bibliotheken, beheren op één en dezelfde plek.
in 'Mijn Bibliotheek' kan je ook leeslijstjes maken, toegang krijgen tot digitale collecties en gebruik maken van 'Mijn Leestipper' en de e-boekendienst.
Hoe registreer je je via Mijn Bibliotheek?
- Surf naar onze catalogus: wevelgem.bibliotheek.be en kies de link rechtsboven
- Geef het e-mailadres op dat je wil gebruiken voor je profiel. Vul je bibliotheek in en koppel je lidmaatschap aan je profiel: neem je identiteitskaart of bibpasje bij de hand en vul de velden 'Bibliotheekkaartnummer of rijksregisternummer' en 'paswoord' in.
- Het paswoord vorm je met de dag en maand van je geboortedatum en de eerste drie letters van je familienaam in hoofdletters (DDMMFFF, bv. Jan Peeters 08/12/1970 wordt dan 0812PEE). Deze gegevens heb je in het vervolg niet meer nodig!
- Vervolledig je profiel: hier kies je een eigen wachtwoord en een gebruikersnaam. Daarmee kun je later inloggen op onze site.
- Klik op 'Profiel aanmaken'.
- Als laatste stap bevestig je je e-mailadres via de mail die je kreeg en je bent klaar!
Problemen? Geef ons gerust een belletje (056 43 35 40). Dan loodsen we je telefonisch door dit proces. Ben je je paswoord vergeten? Vraag dan aan de balie om je paswoord te resetten.
De bib helpt je kiezen! Mijn Leestipper helpt je zoeken naar een goed fictieboek. Zo wil de bib jou nog beter adviseren en inspireren. Je kan zelf je leesvoorkeuren en favoriete genres ingeven. Elke maand krijg je persoonlijke leestips uit de collectie van de bib.
Boekenzoeker.be helpt kinderen en jongeren zoeken naar een goed fictieboek. Aan de hand van criteria die jij kiest, geeft Boekenzoeker je boekentips, aangepast aan jouw leeftijd en wensen.
In Bib in het Park kan je e-boeken lenen door een e-reader te ontlenen. De bibliotheek beschikt over een dertigtal e-readers en een ruime collectie e-boeken die voortdurend wordt aangevuld.
Bekijk onze collectie e-boeken Leen een e-reader
Hoe kun je e-lezen in de bib?
- Neem een fiche van een e-reader van de bib.
- Kies je e-boek(en) uit de collectie en ga met de fiche(s) naar de onthaalbalie.
- Een medewerker plaatst je gekozen boek(en) op je e-reader en registreert je ontlening
Afspraken
- Leden van de bibliotheek kunnen vanaf de leeftijd van 12 jaar per uitleenbeurt gratis één e-reader lenen. Er is geen afzonderlijke inschrijving vereist: lenen kan met een geldige bibliotheekpas (of eID).
- Per lenerskaart mag slechts 1 e-reader worden ontleend. De e-reader en de afzonderlijke e-boeken moeten op dezelfde lenerskaart worden ingeschreven.
- De uitleentermijn van een e-reader bedraagt 4 weken. De uitleentijd kan verlengd worden met max. 4 weken indien de e-reader niet door een andere lener werd gereserveerd.
- E-readers kunnen gereserveerd worden (reserveringskost = € 0,50). Reserveren kan aan de balie van de bib of via ‘Mijn Bibliotheek’. De afzonderlijke e-boeken kunnen niet gereserveerd worden.
- De afspraken voor maningen bij te laat inleveren zijn dezelfde als die voor alle bibliotheekmaterialen, zoals vermeld in het retributiereglement van de bibliotheek.
- Een e-reader van de bib mag enkel gebruikt worden voor het lezen van e-boeken die door de bibliotheek op het toestel geplaatst worden. Het kopiëren, verwijderen of wijzigen van gegevens op de e-reader is niet toegestaan.
- De e-reader wordt volledig opgeladen en in goede staat uitgeleend. Hij steekt in een openklapbare sleepcover en is samen met een USB-oplader opgeborgen in een beschermhoes. De e-reader mag niet uitgeleend worden aan derden. Bij verlies of beschadiging van de e-reader, de beschermhoes en/of de oplader moet het volledige aankoopbedrag van deze materialen worden betaald.
- De bibliotheek is niet aansprakelijk voor defecten of beschadigingen aan apparatuur, veroorzaakt door het gebruik van geleende materialen.
Lees gratis e-boeken bij de bib via het uitleenplatform cloudLibrary. Kies uit meer dan 10.000 titels om te lezen op je eigen toestel. Een e-boek lenen kan altijd en overal!
Fundels brengt de mooiste verhalen en prentenboeken tot leven. Op een kindvriendelijke en speelse manier stimuleert Fundels de taalontwikkeling van kinderen van 3 tot 7 jaar. Met de pc, tablet of smartphone luisteren kinderen naar het verhaal en krijgen ze opdrachtjes waardoor hun schrijf-, spreek-, luister-, lees- en rekenvaardigheden worden aangescherpt.
Schoolopdracht maken? Een oud artikel opnieuw lezen? Of gewoon de krant van een tijdje terug inkijken? Dan kan je terecht bij GoPress, onze digitale krantendatabank! GoPress is zowel thuis als in de bib raadpleegbaar, als je maar lid bent van de bibliotheek.
Ook als je ogen niet goed meer meewillen, kan je blijven lezen. Met Daisy-online kan je eenvoudig boeken beluisteren via het internet op tablet of smartphone.
Wil je na het bekijken van deze lijst graag zelf aan de slag met (één van) onze digitale diensten, maar weet je niet goed hoe? Heb je hulp nodig bij het downloaden van een e-boek, wil je meer info rond Mijn Leestipper of loop je steeds vast op 'Mijn Bibliotheek'?
Geregeld organiseren we specifieke infosessies rond onze digitale bibdiensten. Vul het formulier hieronder in en we houden je op de hoogte van zodra er een infosessie naar jouw keuze doorgaat.