Richtlijnennota plan-MER Ter Biest

Gepubliceerd op Donderdag 07 juni 2018

Ruimte Vlaanderen liet het volgende weten:

Van 14 november 2016 tot 12 januari 2017 liep de terinzagelegging van de kennisgeving van het plan-MER Ter Biest. De doelstelling van het plan is het onderzoek naar een locatie voor de inplanting van een nieuw IKEA woonwarenhuis en een complementair commercieel en vrijetijdsprogramma in West-Vlaanderen.

Richtlijnennota dienst MER

De dienst MER evalueert alle inspraakreacties en adviezen en maakt op basis daarvan een richtlijnennota voor de opmaak van het MER. Die richtlijnennota is nu klaar. De richtlijnennota is een openbaar document, ze kan geraadpleegd worden via https://www.lne.be/mer-dossierdatabank.
Of je kan de pdf hier downloaden.

Nieuwe uitwerking alternatievenonderzoek

Verschillende inspraakreacties gingen over de alternatieven die onderzocht zullen worden in het plan-MER, zowel qua locatie, inrichting als programma. De dienst MER vraagt daarom een nieuwe uitwerking van het alternatievenonderzoek. Daarbij vraagt ze de alternatieven te trechteren, dit betekent te onderzoeken welke alternatieven als redelijk te beschouwen zijn. Enkel de redelijke alternatieven moeten verder in het MER beoordeeld worden op milieueffecten. De dienst MER vraagt om de methodiek gebruikt voor de aanduiding van de beste locaties (de hotspotanalyse) te verduidelijken.
Verder moet in het MER onderzocht worden of de bestaande kleinhandelsclusters Evolis Kortrijk en Heule-Ringshopping in aanmerking komen voor de inplanting van het IKEA woonwarenhuis.

Niet weerhouden vragen

Een aantal vragen weerhoudt de dienst MER niet omdat ze niet thuishoren in een plan-MER. Bijvoorbeeld de vraag naar een kostenbatenanalyse of bijkomend economisch onderzoek. Ook de vraag enkel de inplanting van een IKEA woonwarenhuis te onderzoeken, zonder complementair programma, wordt niet weerhouden omdat beide onlosmakelijk deel uitmaken van het te onderzoeken programma. Opmerkingen op projectniveau (bv. trillingen, aanleg) worden in deze fase evenmin meegenomen.
Een toetsing van het plan aan relevante beleidsdocumenten, zoals het Beleidsplan Ruimte en het afwegingskader voor grootschalige detailhandel zal gebeuren tijdens de procedure voor de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan en maakt dus geen deel uit van dit plan-MER.

Verder verloop

De verdere uitwerking van het alternatievenonderzoek zal opnieuw voorgelegd worden aan de adviesinstanties. Dat zijn de betrokken gemeenten, provincie en Vlaamse administraties. Nadien maakt de dienst MER aanvullende bijzondere richtlijnen op. Er komt geen nieuwe terinzagelegging voor het ruime publiek.
De verdere uitwerking van het alternatievenonderzoek wordt verwacht in de loop van het voorjaar. Op basis van de aanvullende richtlijnen kan het plan-MER verder worden uitgewerkt. IKEA streeft naar een ontwerptekst van het plan-MER tegen augustus 2017.

Voorstellen voor een alternatieve ontsluiting, bv. via een rechtstreekse aansluiting op de snelweg, worden nog niet opgenomen in het trechteringsonderzoek. Deze zullen onderzocht worden bij de uitwerking van het MER.

Wanneer de aanvullende richtlijnen gekend zijn, volgt een informatiemoment voor het brede publiek.