Duurzame mobiliteit

Doel:

De school stimuleert het gebruik van volgende vervoerswijze: stappen, trappen, openbaar vervoer, elektrisch personenvervoer en gewoon personenvervoer. (STOEP-principe)

Initiatieven gemeente Wevelgem

De gemeente zet in op heel wat zaken om het stappen en trappen bij de leerlingen te ondersteunen:

FIETSEDUCATIE

  • Fietsbehendigheidsproeven: de gemeente Wevelgem organiseert fietsbehendigheidsproeven voor de 6e leerjaren van de Wevelgemse scholen (maart-april). 

    Koffer fietsbehendigheidsmateriaal: gratis te ontlenen bij de gemeente, mits betalen van een waarborg.
  • Fietsexamen: de gemeente Wevelgem organiseert het fietsexamen voor de 6e leerjaren van de Wevelgemse scholen (mei-juni).
  • Dodehoeklessen: de gemeente Wevelgem organiseert dodehoeklessen in samenwerking met het Guldensporencollege, dit voor het 5e leerjaar.
  • Schoolroutekaart: de schoolroutekaart helpt je bij het vinden van een veilige fietsroute langs goede fietspaden, rustige woonstraten of buurtwegen.
  • Gemachtigde opzichters: de gemeente zet gemachtigde opzichters in voor de beveiliging van zebrapaden in de omgeving van scholen. Dit zowel 's morgens, 's middags en/of 's avonds. Zij helpen de kinderen op een veilige en verantwoorde manier oversteken.
  • extra fietshelmen: iedere school kreeg reeds een pakket van fietshelmen (25 stuks). Bij grote uitstappen kan de school bij de gemeente nog extra helmen lenen (50 stuks)

HIGH FIVE PROJECT

Op fiets- en wandelroutes naar school werden palen geïnstalleerd waarmee leerlingen kunnen 'highfiven'.  Is het raak? Dan verzamelen ze punten met hun polsbandje. Hoe meer punten, hoe leuker de beloning die ze kunnen krijgen. Op die manier worden de leerlingen aangemoedigd om te voet of met de fiets naar school te komen. In 2020 komt het project naar Gullegem en in 2021 naar Wevelgem.

De leerlingen krijgen er hun polsbandjes, en Aptus, het bedrijf achter het High Five-verhaal, bracht er ook extra accessoires mee die als beloningen zullen dienen.

FLUOHESJES EN BOEKENTASHESJES

De gemeente stimuleert de leerlingen om zichtbaar te zijn in het verkeer door het aanbieden van fluohesjes en boekentashesjes voor de Wevelgemse scholen. Deze worden gratis aangeboden. De specifieke opdruk van het logo van de school dient wel betaald te worden. De gemeentelijke diensten nemen contact op met de school voor de bestellingen.

LABELEN FIETSEN

Om diefstal tegen te gaan, kun je je fiets laten labelen.

SAVE CHARTER

Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) wenst steden en gemeenten te betrekken bij haar strijd voor meer verkeersveiligheid via het project SAVE Steden & Gemeenten.

Aan de hand van het SAVE-charter, zeven doelstellingen gericht op het verhogen van de verkeersveiligheid, wenst OVK lokale besturen blijvend aan te sporen een beter en veiliger mobiliteitsbeleid te voeren. Dit in het bijzonder op plaatsen waar kinderen en jongeren vaak aan het verkeer deelnemen, opdat er geen (jonge) verkeersslachtoffers zouden vallen.

Initiatieven andere instanties

MOS

MOS biedt begeleiding op maat en heel wat leermiddelen.

Octopusplan

De gemeente Wevelgem betaalt het lidmaatschap voor de Octopusscholen op het grondgebied van de gemeente.  De Wevelgemse scholen krijgen zo de kans om zich gratis aan te sluiten bij het Octopusplan. De scholen dienen zich wel zelf in te schrijven.

Het Octopusplan streeft naar duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen- en routes. Omdat de vraagstukken in schoolomgevingen steeds complexer worden, verbreden zij  hun aanpak.  

In de nieuwe visie ‘Schoolomgeving 2.0’ is er aandacht voor verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit, maar ook voor vergroening, ontmoeting, beweging, participatie en co-creatie.

Fietspoolen

Bij fiets- of voetpoolen stappen of fietsen de leerlingen met een kleine, duidelijk herkenbare groep kinderen en een begeleider van huis naar school en omgekeerd.

Info voor de opstart van een fietspool: 

 

Veilig stappen

De doelstelling is jonge voetgangers leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen verplaatsen. Voetgangerseducatie start in het kleuteronderwijs en eindigt met het afleggen van een groot voetgangersexamen in het vierde leerjaar.

De VSV biedt verschillende educatieve materialen aan om scholen te ondersteunen in het uitwerken van een traject voor voetgangerseducatie.

www.hetgrotevoetgangersexamen.be

Veilig trappen

Ook met fietseducatie kan al gestart worden van in de kleuterklassen en meer bepaald met het leren fietsen met een loopfiets.  Ook voor het leren fietsen werkte de VSV een volledig traject uit om de scholen te begeleiden tot het behalen van een loopfietsbrevet.

www.hetgrotefietsexamen.be

De Grote Verkeerstoets is een test voor het vijfde leerjaar. De toets staat online in de maand april.   Om als leerkracht de toets voor te bereiden, kan je gebruik maken van de uitgewerkte presentaties of lesvoorbereidingen op de site en zijn er ook oefenvragen voor de leerlingen voorzien.

Sam de verkeersslang

De voorbije jaren heeft Sam de Verkeersslang honderdduizenden kinderen en leerkrachten geïnspireerd om te voet of met de fiets naar school te komen.  Er komt geen nieuwe Samschoolcampagne meer met affiches en stickertjes. Om jouw klas duurzaam op weg te zetten is er nu een nieuw project ‘Go With The Velo’

Helm op fluotop

Helm Op Fluo Top is een gratis verkeersproject waarmee alle Vlaamse basisscholen het dragen van een fietshelm en fluokledij op een leuke en eenvoudige manier kunnen aanmoedigen.

Door fluo en/of een helm te dragen op weg naar school, kunnen leerlingen stickers verzamelen en zo sparen voor leuke beloningen.

Scholen die zich inschrijven, ontvangen een gratis deelnamepakket met onder meer stickerkaarten, stickers en infofolders voor de ouders.

Het spoorveiligheidspakket

Het spoorveiligheidspakket wil kinderen jonger dan 12 jaar vertrouwd maken met de veiligheidsregels die ze moeten naleven in de buurt van de sporen.

Het materiaal kan besteld worden door een e-mail te sturen naar schoolkalender@infrabel.be

De lijn

De lijn biedt allerhande educatief materiaal aan om de leerlingen voor te bereiden om zelfstandig de bus te nemen.

Lesmateriaal (2de graad basisonderwijs),

Lesmateriaal secundair onderwijs,

leerbus (TSO 6de jaar en BSO 7de jaar)

Trammelant (2de graad secundair), museum.