Wevelgem, de fiets en het Zuiden

Met het project 'Wevelgem, de fiets en het Zuiden' verbindt Wevelgem het belang van de fiets en met een mondiaal engagement. Dit wordt gerealiseerd in een partnerschap met  CooP-Uganda (Cycling out of Poverty). De bedoeling is de bevolking te stimuleren tot een positief, constructief, duurzaam en mondiaal fietsgedrag, en dit zowel hier bij ons als in de omgeving van de stad Jinja in Oeganda.

 

Het partnerschap met CooP-Uganda

De organisatie CooP-Uganda, onze partner in het Zuiden, kozen we omwille van haar sterke en zinvolle werking.  Via sociale programma's maakt zij fietsen betaalbaar en verbetert daardoor voor vele mensen de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en een inkomen. Dit betekent een enorme vooruitgang in de kwaliteit van het leven voor vele  families in Oeganda. 

Zowel Wevelgem als CooP-Uganda promoten de fiets als duurzaam vervoermiddel: op praktisch gebied voor transport en recreatief en sportief vlak. We geven het imago van de fiets zowel in de streek van Jinja (de stad waar CooP gevestigd is) als in de omgeving van Wevelgem een positief elan en zetten mensen aan vaker te kiezen voor de fiets: positief voor het klimaat, de mobiliteit en de gezondheid!

 

Uitwisselingsproject

Tegelijk tonen we aan dat de fiets ons wereldwijd verbindt en wakkeren we mondiale solidariteit aan. Ons fietsproject voorziet dan ook in uitwisselingsreizen tussen Wevelgem en de medewerkers van CooP-Uganda. Helaas is een eerste uitwisselling in maart 2020 door de coronamaatregelen niet kunnen doorgaan.
Gelukkig kunnen we in maart 2023 eindelijk de medewerkers van CooP-Uganda ontvangen.

Sociale programma's Coop-Uganda

Met de steun van Wevelgem kan CooP-Uganda de werking van hun sociale programma's verder uitbouwen. Dit gebeurt in onderling overleg.
Lees meer over de sociale programma's hieronder of via de website van CooP-Africa.

Een tweede leven voor niet-gebruikte fietsen

Heb  je thuis een niet-gebruikte fiets staan, dan kan je die schenken aan ons fietsproject.  Wij zetten de geschonken fietsen op punt zodat we ze te koop kunnen aanbieden aan cliënten van het Sociaal Huis.

De opbrengst van deze verkochte fietsen komt ten goede van CooP-Uganda, die met betaalbare fietsen een opstap biedt tot een beter leven aan specifieke doelgroepen.

Ik wil een fiets schenken

Wevelgem, de fiets en het zuiden

Het project wordt gesubsidieert door de Provincie West-Vlaanderen.