Locatie: Porseleinhallen Wevelgem

Inhuldiging van de ‘warme woorden wand’ in Wevelgem (www.we) op vrijdag 17 maart 2017.Het gemeentebestuur van Wevelgem wou met de warme-woorden-wand een duurzame en kwalitatieve verfraaiing van de toegang naar de Porseleinhallen (Cultuurpad) realiseren.Er werden meerdere firma’s aangesproken om een creatief voorstel uit te werken. Uit de ingediende voorstellen werd de voorkeur gegeven aan het voorstel van Verinto uit Meulebeke met een ontwerp van Weareblue uit Oostrozebeke.

De keuze werd gemaakt op basis van: esthetiek, de mate waarin het voorstel het aanwezige kunstwerk van mevrouw Anne-Mie Van Kerckhoven respecteert, de mate waarin een link wordt gelegd naar het nabije jeugdwerk en het vrijetijdsgebeuren aan en in de Porseleinhallen, de decoratieve verlichting, het gebruik van duurzame en vandalismebestendige materialen.

Het voorstel van Verinto&Weareblue beantwoordde het best aan deze criteria.De firma stelde een wand voor in gelaagd, ondoorschijnend glas waarbij maar twee kleuren gebruikt worden: een warm witgrijs als achtergrond en een goudglanzende tint voor de belettering. Dit zorgt ervoor dat het geheel niet te druk wordt. Op de wand wordt gestileerd de aanduiding naar de Porseleinhallen verwerkt en worden woorden aangebracht die de link leggen met Wevelgem en de lokale context. De goudglanzende kleur van de belettering verwijst naar de Golden River (Leie). Er wordt een dynamisch lettertype gebruikt en het patroon verwijst naar vereenvoudigde vlasstengels.De inwoners van Wevelgem werden betrokken bij de keuze van woorden die op de wand werden aangebracht. Er werd een brede oproep gedaan om woorden te bezorgen die inwoners associëren met Wevelgem. Uit de vele inzendingen werd een selectie gemaakt van een 70-tal woorden. Bij de inzendingen waren ook gedichten en haiku’s. Deze konden niet allemaal in de wand verwerkt worden. Uiteindelijk werd een gedicht van de lokale dichter Philip Hoorne weerhouden.De wand heeft een lengte van 52 meter.

Het geheel wordt ’s nachts verlicht met leds.

Warme woorden wand

Kijk om u heen en bedenk:

hier werden jongetjes kerels en kerels venten

Het imposante Sint-Pauluscollege

– van gemengd onderwijs was nog geen sprake –

de lokalen van Chiro en KSA naast Jeugdclub Ten Goudberge

het Cultureel Centrum later Cultuurcentrum vlakbij

en buiten uw blikveld ‘Het Park’ dat de magie

van de Gemeentelijke Bibliotheek omarmt

In het midden van dit alles de meisjesschool

met de tot de verbeelding sprekende naam Maria Onbevlekt

h
aar onbereikbare wezens in hun effen of geruite schorten

over de speelplaats paradeerden en later onze vrouwen werden

U die dit leest

kijk om u heen en weet dat op deze lap grond

jongetjes kerels werden en kerels venten 

Je zal godallemachtig maar in Luik of Limburg zijn geboren

en zo je Wevelgemse bruid mislopen

Philip Hoorne