Het ware verhaal: schuilkelders voor burgers tijdens Wereldoorlog II

Gepubliceerd op Vrijdag 16 juli 2021
10 september 202102 oktober 2021

Luchtalarm

De aanwezigheid van een vliegveld vlakbij de dorpskern zorgde tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een permanente dreiging voor de inwoners van Wevelgem. Er werden schuilkelders gebouwd en burgerkelders werden opengesteld voor buurtbewoners. Sommige kelders bleven ook na Wereldoorlog II intact en kregen een vage bestemming in het kader van de Korea-oorlog en de Koude Oorlog.

'Nazibunker'

Momenteel zijn er in Wevelgem nog drie schuilkelders bewaard: onder het klooster in de Acaciastraat, op de Nieuwe Markt en in de Leopoldstraat. Een veelbesproken krantenreportage beschreef deze laatste ‘bunker’ in 2019 als een onderdeel van een nazi-veldhospitaal in de gemeente. De reportage deed de waarheid veel geweld aan en daagde plaatselijke historici en heemkundigen uit.

Tentoonstelling

Er werd een werkgroep opgericht die speurde naar 'het ware verhaal' van de Wevelgemse 'bunkers'. Het resultaat van het opzoekingswerk is te zien in een tentoonstelling in de bibliotheek.
Je vindt er correcte teksten, authentieke kaarten en documenten uit het gemeentearchief, sprekende oorlogsaffiches, bijzondere foto's en militaria. Getuigen van toen vertellen hun herinneringen aan de oorlogstijd in sprekende filmpjes.

Praktisch

Het ware verhaal: schuilkelders voor burgers tijdens Wereldoorlog II
Tentoonstelling in de Bib in het Park
Van vrijdag 10 september tot zaterdag 2 oktober
Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib

Over-leven tijdens Wereldoorlog II:
Open Monumentendag in Wevelgem op zondag 12 september (meer info)

Realisatie expo: gemeentelijke werkgroep ‘Bunkers en Schuilkelders’ i.s.m. de bibliotheek, de cel vrije tijd (erfgoed), het gemeentearchief en de cel communicatie. 
Met de medewerking van heemkring Wibilinga Wevelgem-Moorsele en heemkring De Meiboom Gullegem.

expo bib