Expo Tapijtsgeest - Informatie voor scholen

08 november 202103 december 2021

Vanaf 8 november loopt de boeiende en interactieve expo ‘Tapijtsgeest’ in de Bib in het Park. De expo is een initiatief van Erfgoed Zuidwest en brengt het verhaal van mensen en textiel in Zuid-West-Vlaanderen. Ben je leerkracht van de 3e graad lager onderwijs? Lees dan zeker verder want er zijn heel wat mogelijkheden om samen met je klas deze expo te verkennen.

Expo Tapijtsgeest

1. Ga op verkenning met je klas en ontdek de expo in de bib

Tapijtsgeest is allesbehalve een klassieke expo. Door middel van vijftien gevarieerde tentoonstellingsdozen ontdek je, samen met je klas, de hoogdagen van de tapijtindustrie in onze regio.

Kies je doos, laat je zintuigen prikkelen en ontdek. Dwaal je mee door de herinneringen van oud-textiliens? breek je het record weversknoop-leggen? Wevers en bobineuses vertellen je straffe verhalen over het leven binnen en buiten de fabriek. Een fantasierijke tocht naar de oorsprong van het tapijt in het Kamishibaiverhaal of je voeten vegen aan de blote-voeten-mat? 

Ontdek alle dozen 

De lesmap

 

Interesse in de expo bezoeken met je klas?
- Ontdek alle dozen (via de knop hierboven). Hiermee weet je al meer wat je kan verwachten van je bezoek. Er is ook een handige lesmap gemaakt door Erfgoed Zuidwest (zie hierboven). Daarin staat een deeltje voorbereiding, maar ook speelse opdrachten om nadien met je klas te verkennen. De opdrachten zijn voor elk wat wils – voor wie weinig of veel tijd heeft. Er is ook een documentenmap (voor nog meer achtergrondinfo). Deze kan je aanvragen bij Koen.

De expo is geschikt voor leerlingen van de 3e graad lager onderwijs.
De expo loopt vanaf 8 november tot 3 december in de Bib in het Park.
Een bezoek is gratis, maar reserveer je moment via koen.dhaene@wevelgem.be. Hier kan je ook de documentenmap aanvragen.

Dozen Tapijtsgeest

2. Boek een rondleiding

Weinig tijd om de expo uit te pluizen? Wens je graag een gids, iemand die je klas mee op sleeptouw neemt doorheen de expo?
Voor de leerlingen van de derde graad basisonderwijs voorzien we een actief groepsbezoek. Steven Bels, actief bij heemkring Wibilinga en zelf gepokt en gemazeld in de textielnijverheid van weleer, vertelt het verhaal van ‘Tapijtsgeest’ en begeleidt de leerlingen in hun individuele zoektocht doorheen de expo.

 • Voor wie? leerlingen 3e graad basisonderwijs
 • Wanneer? dinsdagen 9, 16, 23 en 30 november en 7 december
 • Waar? Bib in het Park, Vanackerestraat 20, Wevelgem
 • Andere praktische zaken: duur = anderhalf uur (inleiding + begeleid bezoek). Rondleiding is gratis.
 • Reserveer je rondleiding via koen.dhaene@wevelgem.be.
   

3. Ontleen een doos uit de tentoonstelling en ga ermee aan de slag in de klas

Kan je geen moment vrijmaken om de tentoonstelling te bezoeken maar wil je toch aan de slag met het thema? Of kan je nadien geen genoeg krijgen van Tapijtsgeest en wil je enkele dozen dieper bekijken? Dan kan je ook deze tentoonstellingsdozen uitlenen voor in je klas. Hieraan worden telkens leerdoelen en toffe opdrachten gekoppeld.

DOOS 1 |  WEVERSKNOOP
Een gebroken draad tijdens het weven? Met de weversknoop herstel je een breuk in een kettingdraad. De knoop is makkelijk, sterk en bijna onzichtbaar. Wevers en bobijnopzetters maken ze bovendien vliegensvlug. 
Ontdek meer over de knopen in de fabriek, volg de instructies en breek het record!

DOOS 2 | KNUTSELDOOS
Waan je een tapijtwever. Ga aan de slag met wolletjes, weefraam en/of smyrnanaald. Smyrna is een oude knooptechniek, je kan er wandtapijtjes, kussens of vloerkleedjes mee maken. Kettingdraden, riet en inslag? Op het weefraam leer je al doende weven. Het resultaat: een eigen wandtapijtje of vloerkleedje!

DOOS 3 | WEVERSKIEL
Open de doos en trek de weverskiel aan. Het luisterverhaal neemt je mee in het levensverhaal van wever Guido. Luister, voel en ruik en waan je in de weverij. De doos is er voor iedereen, maar heeft bijzondere aandacht voor mensen met dementie.

 

 • Voor wie? De expo is vooral geschikt voor leerlingen van de 3e graad lager onderwijs.
 • Wanneer? De dozen kan je ontlenen tussen 8 november en 3 december. De dozen moeten wel terug zijn tegen 3 december.
 • Waar ophalen? De doos haal je op in de Bib in het Park
 • Andere praktische zaken: een doos ontleen je voor maximum 3 dagen. Het ontlenen is gratis.
  Reserveer je doos via koen.dhaene@wevelgem.be.
Uitleenbare dozen