Het uitzicht der dingen: Streuvels - Gezelle - Verriest

Gepubliceerd op Donderdag 20 oktober 2022
09 november 202230 november 2022

Van 9 tot en met 30 november is er in de Bib in het Park de expo 'Het uitzicht der dingen'.
Deze focust op leven en werk van Stijn Streuvels en zijn tijdgenoten Guido Gezelle en Hugo Verriest.
Aanleiding voor deze tentoonstelling was de honderdvijftigste geboortedag van Stijn Streuvels. Jonge woordkunstenaars en illustratoren uit de regio Zuid-West-Vlaanderen lieten zich inspireren door het leven en werk van de beroemde schrijver. Hun zoektocht mondde uit in de reizende expositie ‘Het uitzicht der dingen’. Hun beelden brengen de wereld van Streuvels naar een hedendaagse context.

Beroemde tijdgenoten

Stijn Streuvels, schrijversnaam van Frank Lateur, werd in 1871 geboren in Heule, beleefde zijn jeugdjaren in Avelgem en woonde van 1904 tot aan zijn dood  in 1969 in het beroemde Lijsternest in Ingooigem. Hij is de auteur van bekende romans als De Vlaschaard, Het leven en dood in de ast en De teleurgang van de Waterhoek.

De moeder van Streuvels was de zus van Guido Gezelle (1830-1899), de andere beroemde West-Vlaamse schrijver. Gezelle was priester in Brugge, Roeselare en Kortrijk. De relatie van Stijn Streuvels met ‘nonkel Guido’ was niet altijd opperbest, al was er wederzijdse bewondering voor elkaars literaire werk. De natuurgedichten van Gezelle zijn onsterfelijk. Erg bekend zijn o.m. ’t Schrijverken, Heete Pootjes en Dien avond en die roze.

In 1895 werd priester-dichter Hugo Verriest (1840-1922) aangesteld als pastoor in Ingooigem. Hij bleef dat tot aan zijn dood in 1922. In zijn opleiding aan het Klein Seminarie in Roeselare kreeg Verriest les van Guido Gezelle. Het zal niet verbazen dat hij een nauwe band had met zijn dorpsgenoot Stijn Streuvels, over wiens werk hij ook vaak publiceerde.

Voordracht

Bibliotheek Wevelgem wil leven en werk van deze drie vooraanstaande literatoren uit West-Vlaanderen in de kijker zetten.
De tentoonstelling wordt op woensdag 9 november (om 19 uur) officieel geopend met een lezing door professor Karel Platteau.
Platteau is een eminent kenner van het werk van Streuvels, Gezelle en Verriest en een bevlogen spreker over hun werk. Tijdens zijn gelegenheidstoespraak zal hij de bijzondere band tussen de drie schrijvers presenteren. 

Praktisch

Expo 'Het uitzicht der dingen' - Streuvels - Gezelle - Verriest
Gratis toegang van 9 tot en met 30 november tijdens de openingsuren van de Bib in het  Park.

Wens je op 9 november de openingstoespraak van professor Karel Platteau bij te wonen?
Dat kan enkel als je je vooraf (gratis) inschrijft.
- erfgoed@wevelgem.be
- 056/43 35 40
- aan de balie van de bib in Wevelgem, Gullegem of Moorsele

Streuvels