Sneeuw- en ijzelbestrijding

Bij gladheid maken onze gemeentelijke strooidiensten deze winter ’s morgens de straten, fietspaden en op sommige plaatsen ook een aantal voetpaden aan openbare gebouwen ijsvrij. Er wordt een planning opgesteld waarbij verschillende strooimedewerkers van wacht zijn. ’s Avonds checken we de weersvoorspelling van het KMI en roepen zo nodig de strooiploegen op die de volgende ochtend vroeg beginnen. Vooraleer ze starten, doen ze op een aantal vorstgevoelige locaties steekproeven. Is het daar glad, dan vertrekken de medewerkers op strooitocht. Is het niet glad, dan wordt iets later 's morgens een tweede check gedaan voor alle zekerheid.

Drukke routes eerst, daarna kleinere wegen

In de strooironde worden de straten opgenomen die veelvuldig gebruikt worden:
- omdat het verbindingswegen zijn;
- omdat er enkele bedrijven of winkels en scholen naast liggen.
- …. 
Nieuw deze winter is dat ook de fietspaden gestrooid worden. Vroeger werden die geborsteld, maar dat had niet het gewenste effect.  Nu worden de fietspaden met een tractor met zoutstrooier afgereden en een aantal voetpaden worden manueel gestrooid.

Het is onmogelijk om in alle straten van Wevelgem te strooien. De strooironde die nu afgelegd wordt, is 100 km lang. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het 4 tot 8 uur om die volledig af te werken. Bovendien werkt zout ook maar als er voldoende op gereden wordt. Strooien in straten waar amper verkeer voorbij komt, haalt dus niets uit. Daarbij komt dat te veel strooizout slecht is voor het milieu.

Het blijft dus belangrijk dat iedereen bij glad weer voorzichtig blijft rijden en niet zomaar veronderstelt dat het overal ijsvrij is.

Hou je eigen trottoir sneeuw- en ijsvrij

Verder is elke bewoner of gebruiker van een gebouw verantwoordelijk voor het onderhoud van het voetpad en greppel vóór het gebouw. Het voetpad en de greppel vóór uw woning, bedrijf, winkel ... moet proper en begaanbaar zijn, ook als het sneeuwt of ijzelt. 
 

Waar kan je terecht om strooizout te kopen?

  • infobalie op het gelijkvloers van het gemeenteloket, Vanackerestraat 12, Wevelgem (zakje strooizout weegt 25 kg)  
  • gemeentehuis van Gullegem en Moorsele (zakje strooizout weegt 25 kg)
  • gespecialiseerde winkels en tuincentra 
  • recyclageparken van MIROM Menen