Sneeuw- en ijzelbestrijding

Bij vriesweer maken onze gemeentelijke strooidiensten deze winter ’s morgens de straten en fiets- en voetpaden ijsvrij. Er wordt een planning opgesteld waarbij verschillende strooimedewerkers van wacht zijn. Tussen 20 uur en 21 uur ’s avonds checken we de weersvoorspelling van het KMI. Als de dag erop de code geel , oranje of rood krijgt, wordt een berichtje gestuurd naar onze medewerkers dat ze de dag erna om 4 uur worden verwacht. Voor effectief gestrooid wordt, worden op een aantal vorstgevoelige locaties steekproeven gedaan. Is het daar glad, dan vertrekken de medewerkers op strooitocht. Als het niet glad is, wordt om 6 uur een tweede check gedaan voor alle zekerheid.

Drukke routes eerst, daarna kleinere wegen

In de strooironde worden de straten opgenomen die veelvuldig gebruikt worden, omdat het verbindingswegen zijn, omdat er enkele bedrijven of winkels en scholen naast liggen, enz.  Nieuw deze winter is dat ook de fietspaden gestrooid worden. Vroeger werden die geborsteld, maar dat had niet het gewenste effect.  Voetpaden worden manueel gestrooid, de fietspaden worden met een tractor met zoutstrooier afgereden.

Het is onmogelijk om te strooien in alle straten van Wevelgem. De strooironde die nu afgelegd wordt, is 100 km lang. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het 4 tot 8 uur om die volledig af te werken. Bovendien werkt zout ook maar als er voldoende op gereden wordt. Strooien in straten waar amper verkeer voorbij komt, haalt dus niets uit. Tot slot is er nog een belangrijke factor: te veel strooizout is slecht voor het milieu.

Het blijft dus belangrijk dat iedereen bij glad weer voorzichtig blijft rijden, en niet zomaar veronderstelt dat er overal gestrooid werd.

Hou je eigen trottoir sneeuw- en ijsvrij

Verder is elke bewoner of gebruiker van een gebouw verantwoordelijk voor het onderhoud van het voetpad en greppel vóór het gebouw. Het voetpad en de greppel vóór uw woning, bedrijf, winkel ... moet proper en begaanbaar te zijn, ook als het sneeuwt of ijzelt. 
 

Waar kan je terecht om strooizout te kopen?

  • infobalie op het gelijkvloers van het gemeenteloket, Vanackerestraat 12, Wevelgem (zakje strooizout weegt 25 kg)  
  • gemeentehuis van Gullegem en Moorsele (zakje strooizout weegt 25 kg)
  • gespecialiseerde winkels en tuincentra 
  • recyclageparken van Mirom