Rampoefening | Luchthaven Kortrijk-Wevelgem | 25 mei

Gepubliceerd op Woensdag 17 mei 2023
25 mei 2023

Woon je in de omgeving van de luchthaven Kortrijk Wevelgem? Grote kans dat je op 25 mei vanaf 11 uur heen-en weer verkeer ziet van brandweer-, politie- en medische voertuigen. Ook rookontwikkeling kan te zien zijn. Die dag gaat er op vraag van de luchthaven zelf en op initiatief van de gemeente Wevelgem ondersteund door de gouverneur van West-Vlaanderen samen met heel wat partners, een rampoefening door. 

Richtlijnen aan de bevolking

De noodcentrale 112 is op de hoogte van deze oefening. Je hoeft dus niet te bellen naar de 112 als je op 25 mei verhoogde activiteit ziet in en rond de luchthaven.

Tijdens de oefening is de omgeving van de luchthaven en de luchthaven zelf bereikbaar. Toch vragen we je de omgeving te mijden als je er niet noodzakelijk moet zijn. Bij een reële noodsituatie zou de omgeving voor het reguliere verkeer afgesloten worden, dat doen we niet voor een oefening.

Waarom een rampoefening?

Hoewel we de hoogste veiligheidsmaatregelen respecteren in en rond luchthavens, bestaat er niet zoiets als een nul-risico. Vandaar dat de luchthaven, de gemeente en de provincie noodplannen opmaken met richtlijnen over hoe we tewerk gaan als er zich toch iets voordoet op de luchthaven. Om die theoretische plannen te testen, houden we rampoefeningen. Maar ook om de samenwerking tussen de interne luchthavendiensten en de externe hulpdiensten in te oefenen, evenals de samenwerking tussen alle betrokken partners.

Wie zijn deelnemende partijen in deze oefening?

Allereerst de luchthaven zelf. Maar ook: de gemeente Wevelgem en de hulpverleningszone Fluvia (brandweer), ambulances en MUG-voertuigen van over de hele provincie, de lokale politiezone van Grensleie en Vlas en de federale politie, de civiele bescherming, defensie, de noodcentrales 112 en 101… 

Geen paniek dus, er is niets werkelijks aan de hand! We willen ons enkel blijven voorbereiden voor als het echt nodig zou zijn. In de hoop dat dit nooit het geval is.

Rampoefening vliegveld