Plugstreet: Gent-Wevelgem en Wereldoorlog I

mrt
22
apr
08

Gent-Wevelgem trekt op zondag 26 maart 2017 opnieuw langsheen de Vlaamse Velden die ooit het decor waren van de Groote Oorlog.
De wedstrijd maakt met haar parcours een eerbetoon aan de 600.000 slachtoffers die in de Westhoek vielen.
Ter herdenking van de Kerstbestanden van 1914 wordt er een ommetje gemaakt door de Plugstreets in en rond Ploegsteert, de geboorteplaats van die andere gevallen held Frank Vandenbroucke.

Tentoonstelling

Bibliotheek en cultuurcentrum Wevelgem wilden deze fijne wending in het parcours van de wielerklassieker niet zomaar laten voorbijgaan.
Samen met het Wielermuseum Roeselare, Heemkring Wibilinga en organisatie Gent-Wevelgem gingen we op zoek naar tien iconische foto’s die tegelijkertijd een memorabel moment in de koers en een opmerkelijk feit in de geschiedenis van Wereldoorlog I oproepen.
De Duitse wielrenner André Greipel die de IJzertoren voorbijflitst?
Een coureur die door de wind in het water van de IJzer wordt geslagen?
De symboliek is niet ver weg.
Wist je overigens dat soldaten destijds met de fiets ten oorlog gingen en dat er in die tijd drie wielerbanen waren in frontstad Menen?
En dat het Wevelgemse vliegveld, opgericht tijdens de oorlog, vele jaren diende als aankomstplaats van de wielerwedstrijd?

Praktisch

Tentoonstelling Plugstreet
van 22 maart tot en met 8 april in de Bib in het park
Vrije toegang tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Meer info

Lees alles over de parcourskeuzes van Gent-Wevelgem 2017
Bekijk het filmpje ‘The Plugstreets’ met in de hoofdrollen Johan Museeuw, Sep Vanmarcke, Nico Mattan, Jens Debusschere , Maxime Farazijn en de cyclist.
Website Gent-Wevelgem

bibliotheek@wevelgem.be
cultuurcentrum@wevelgem.be

Aangemaakt op: 10/02/2017