Wevelgem versterkt fietslink tussen Moorsele en Bergelen

Gepubliceerd op vrijdag 11 juni 2021

Wevelgem versterkt fietslink tussen Moorsele en Bergelen

De Gemeente Wevelgem versterkt de fietslink tussen het centrum van Moorsele en het provinciaal domein Bergelen. Er komt een nieuw pad tussen de Secretaris Vanmarckelaan, langs het sportcentrum, en de Heerweg.

Tweesporenpad

Op dit moment ligt er al een pad, maar dat is in slechte staat en bestaat uit een combinatie van steenpuin, aarde en graszoden. Het pad wordt heraangelegd in een comfortabel tweesporenpad. Het gaat concreet om twee betonsporen met tussenin een grindgazon wat gunstig is voor de waterinfiltratie. De weg zal aan beide zijden worden afgesloten met een tractorsluis zodat het pad niet gebruikt wordt door wagens en dus veilig is voor recreatief en functioneel fietsverkeer.

Daarnaast wordt het pad ook een mooie groene as met inheemse planten. De Italiaanse populieren maken plaats voor streekeigen heg, aangevuld met 41 duurzame lindes en eiken, en bloemenweides. Het pad loopt langs het sportcentrum, waar naast de heg ruimte wordt gelaten voor extra sportieve beleving, zoals een Fins pad en/of mountainbikepad.

Link met Bergelen

Deze realisatie past in het kader van ‘Heerlijke Heulebeek’ en ‘Groene Slinger Moorsele’. De bedoeling is om een veilig en aantrekkelijk wandel- en fietstracé te creëren langs de Heulebeek vanuit het centrum van Moorsele. Met deze link van 400 meter kunnen fietsers en wandelaars op een veilige, comfortabele manier vanuit het centrum richting provinciaal domein Bergelen gaan. Recentelijk kocht de Provincie ook Klein Bergelen aan waardoor het pad rechtstreeks aansluit op de uitbreiding van het provinciedomein en de brug over de E403 die onthard wordt. ‘We willen de groene omgeving van Bergelen nog meer binnentrekken in de kern van Moorsele’, vertelt schepen van Leefmilieu en Groenbeleid Stijn Tant.

Het pad ligt op dit moment nog op privéterrein. Dankzij een grondruil met de betrokken landbouwer wordt het tracé nu openbaar.

De aanleg van het pad start aan het einde van de zomer. De aanplant van bomen en struiken is voorzien in het najaar. De Gemeente Wevelgem raamt de kosten op ongeveer 115 000 euro (incl. btw).

Een fietsveilige gemeente, Wevelgem zorgt ervoor!