Wevelgem stimuleert inwoners om bomen te planten

Gepubliceerd op Vrijdag 10 september 2021
bomen

Wevelgem stimuleert inwoners om bomen te planten

Wevelgem stimuleert haar inwoners om meer bomen te planten in hun tuin door middel van een subsidiereglement. Dat initiatief werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 10 september. Het reglement gaat meteen van kracht.

Concreet zal de gemeente een subsidie geven aan gezinnen die in hun tuin streekeigen hoogstambomen, hoogstamfruitbomen of meerstammige bomen willen planten. Ook scholen en verenigingen komen in aanmerking voor een subsidie.

Wevelgem komt voor 15 euro tegemoet voor een streekeigen hoogstam(fruit)boom of een meerstammige boom. Voor niet-streekeigen bomen geeft de gemeente, mits goedkeuring, een subsidie van 10 euro. De enige vereiste is dat de bomen moeten voldoen aan een bepaalde grootte bij de aanplant. De subsidie kan oplopen tot 60 euro, per huishouden, per jaar. De aanvraag verloopt online.

Eerdere projecten
Het subsidiereglement is een nieuwe stap om Wevelgem meer duurzaam en groen te maken. Zo maakt de gemeente ook middelen vrij om te ontharden en extra infiltratiecapaciteit voor hemelwater te realiseren. Dit project past binnen het burgemeestersconvenant 2030 en het Vlaams energie- en klimaatpact dat 6,6 miljoen bomen extra wil planten tegen 2030, één per Vlaming. Wevelgem doet al heel wat inspanningen om extra bomen te plaatsen. Zo steekt de gemeente jaarlijks bijkomende bomen in de grond langs straten en in groenzones. Daarnaast komt er ook jaarlijks een geboortebos bij en sinds kort schenkt de gemeente ook een boom bij een huwelijk of een registratie van wettelijk samenwonen.

Groen-Blauwe netwerken, Wevelgem zorgt ervoor!

Meer info: https://www.wevelgem.be/subsidiereglement-bomen-privetuinen