Wevelgem stelt ‘Marie Cornillie’ voor als nieuwe straatnaam

Gepubliceerd op Vrijdag 12 november 2021
marie cornillie

Wevelgem stelt ‘Marie Cornillie’ voor als nieuwe straatnaam

Wevelgem draagt de ‘Marie Cornilliestraat’ voor, voor de nieuwe straat aan de verkaveling in de Warandestraat. De nieuwe naam is na advies van de Culturele Raad voorgesteld op de gemeenteraad van 12 november. Er volgt eerst nog een openbaar onderzoek vooraleer de nieuwe naam definitief aanvaard kan worden.

Meer vrouwen
Wevelgem moest op zoek naar een nieuwe naam voor een straat in de verkaveling aan de Warandestraat. Omdat er zich niet meteen een passend toponiem, dat is een naam die refereert naar een bepaalde plaats, aandiende, is er gekozen voor ‘Meer vrouw op straat’. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de vraag van radiopresentatrice Sofie Lemaire die sterk pleitte voor meer vrouwennamen in het straatbeeld. De keuze viel uiteindelijk op Marie Cornillie of ‘Miete’ Cornillie. Haar naam is onlosmakelijk verbonden met Moorsele.

Marie Cornillie was een geboren Moorseelse. Ze leefde er tussen 1793 en 1867. Ze kon leven van de renten uit aankoop en verkoop van gronden en gebouwen, een imperium dat werd opgebouwd door haar vader en grootvader. Haar broers en zussen stierven vroegtijdig waardoor ze als enige erfgenaam overbleef.

Na amper tien jaar huwelijk stierf haar echtgenoot. Daarna had ze een verhouding met kunstschilder Pepin Lowie die op zijn beurt de helft van haar fortuin erfde. Door die verhouding kreeg ze een slechte reputatie. Lowie was bovendien een belangrijke steun voor de antiklerikale liberale fractie in de gemeenteraad.

Miete woonde in het Kasteeltje, het zogenaamde Frans klooster waar op heden het woonzorgcentrum Sint-Jozef zich bevindt, en in het Kasteel van Moorsele dat haar vader in 1806 aankocht.

Voorlopige vaststelling
De gemeenteraad zal de straatnaam nu voorlopig vaststellen. Na gunstig advies van de cultuurraad en een openbaar onderzoek van 30 dagen, kan de straatnaam vervolgens definitief vastgesteld worden.