Wevelgem pakt uit met drie bruisende ‘Leefstraten’

Gepubliceerd op donderdag 08 juli 2021
Leefstraat

Wevelgem pakt uit met drie bruisende ‘Leefstraten’

Voor het eerst konden de inwoners van alle deelgemeenten in Wevelgem een aanvraag indienen om (een deel van) hun straat in te richten tot Leefstraat. Drie straten werden geselecteerd: de Bissegemstraat in Gullegem, Nieuwenhove in Moorsele en de Constant Vansteenkistestraat in Wevelgem, in elke deelgemeente eentje dus.

Een Leefstraat begint waar een Speelstraat stopt. Een Leefstraat is een deel van een straat dat gedurende een langere periode verkeersvrij of verkeersarm wordt gemaakt om als ontmoetingsruimte te worden ingericht voor de hele buurt. Terwijl in een speelstraat de nadruk vooral op kinderen ligt, is een Leefstraat gericht op iedereen. In een Leefstraat is alles mogelijk: samen genieten van een aperitief terwijl de kinderen spelen, bouwen aan een origineel speeltuig, werken in een moestuin, sportactiviteiten… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Participatietraject
Na de inspiratievergadering in december 2020 en een intens participatietraject dienden tien straten een aanvraag in. De ‘ambassadeurs’ dienden de aanvraag in, maar voor de verdere uitwerking werd elke bewoner van de straat bevraagd en, indien gewenst, betrokken bij de verdere uitwerking.

Drie straten werden geselecteerd. Begin juli werden de Bissegemstraat en Nieuwenhove reeds ingericht als een Leefstraat, dit nog tot eind juli. In de Bissegemstraat zorgden de bewoners al voor een eigen speelelement en voetbaldoelen. In Nieuwenhove is er een outdoor bowlingbaan voorzien. De Constant Vansteenkistestraat zal in augustus een Leefstraat worden.