Wat doen we met de 24 CWRM-beeldjes die vorig jaar op het containerpark belandden?

Gepubliceerd op Maandag 06 april 2020
beeltjesin een houten afscherming

De installatie ‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM) werd in 2018 in De Palingbeek opgebouwd. De 600.000 beeldjes stonden voor alle slachtoffers die tijdens WOI het leven lieten in België. Eind november konden liefhebbers de beeldjes afhalen. De beeldjes mochten niet verkocht worden. Het was de bedoeling dat ze bijgehouden zouden worden als aandenken aan het project, en op een bijzondere plek in huis bewaard zouden worden voor het nageslacht.

Op een dag in juni vorig jaar belandden echter 24 beeldjes op ons recyclagepark in Gullegem. Heel jammer, zeker gezien de symbolische waarde van de beeldjes. We kregen dan ook enorm veel verontwaardigde reacties binnen van burgers. De beeldjes werden meteen gerecupereerd door de medewerkers van het recyclagepark, van zodra ze die beeldjes opmerkten.

Het was en is nog steeds de bedoeling om een nieuw project uit te denken waarin de 24 beeldjes in eer hersteld worden. We hebben de voorbije maanden overlegd met Mirom Menen en kunstenaar Koen Vanmechelen.

We deden een oproep naar ideetjes en kregen heel wat voorstellen binnen. We bekijken nu welke opties er haalbaar zijn. Meer nieuws volgt.