Traject troostgemeente

Gepubliceerd op Donderdag 26 januari 2023
reveil

Wevelgem wil eerste Troostgemeente in Vlaanderen zijn

Gemeente loopt uniek traject met vzw Reveil

Wevelgem wil de eerste troostgemeente van Vlaanderen worden. Ze slaat daarvoor de handen in elkaar met vzw Reveil. Het project moet uitmonden in een gevuld programma naar aanleiding van Allerheiligen. De partners rekenen daarvoor op verenigingen en burgers.

Troostgemeente
Wevelgem werkt al jaren nauw samen met vzw Reveil voor de organisatie van troostconcerten op 1 november. Reveil is de jongste jaren geprofessionaliseerd en ontving eind 2022 Vlaamse subsidies om steden en gemeenten te ondersteunen en te begeleiden bij het uitwerken van een troostbeleid.

Aan de hand van een portie cultuur, de nodige verbinding en kennis, zal dat het algemeen welzijn van veel rouwenden verhogen. Wevelgem is de eerste gemeente in Vlaanderen die dat traject zal afleggen.

Participatie en pionier
Om troostgemeente te worden, hebben de gemeente en vzw Reveil een participatietraject opgestart. Wevelgemse verenigingen, bedrijven en burgers zullen dit voorjaar worden uitgenodigd voor een brainstormsessie met Reveil. Tijdens een bijeenkomst zal bekeken worden hoe verenigingen, bedrijven, vrijwilligers een hart onder de riem kunnen steken bij Wevelgemnaren die iemand verloren. Van daar uit zullen troostacties worden uitgewerkt, met bijzondere aandacht voor kansengroepen. Het geheel moet resulteren in een najaarsprogramma, met de focus op oktober als troostmaand.

De troostacties kunnen heel uiteenlopend zijn: van een jeugdbeweging die een fakkeltocht organiseert tot bakkers die zorgen voor koekjes voor zorgkundigen, van muziek en beeld in woonzorgcentra, tot troostende, vergankelijke gedichten in de natuur.

Het traject moet als voorbeeld gelden om uit te rollen over de rest van Vlaanderen.

‘Van de 140 deelnemende Reveilgemeenten heeft Wevelgem altijd een pioniersrol opgenomen op het gebied van troost. We zijn dan ook blij om hier dit gloednieuwe project te mogen uitwerken. We hopen dat de naadloze samenwerking die we nu al zagen tussen de verschillende gemeentediensten, een vonk doet overslaan op zoveel mogelijk lokale verenigingen en handelaars. Iedereen die een houtblok op het troostvuur wil leggen, is welkom op de brainstormsessie in CC Guldenberg’, aldus Pieter Deknudt van vzw Reveil.

Voortbouwen
Wevelgem leverde afgelopen jaren bijzondere inspanningen rond rouw en troost. ‘Al jaren richt Wevelgem op 1 november troostconcerten in. Sinds twee jaar organiseert de gemeente ook een bijzonder koestermoment rond Wereldlichtjesdag. Ook in het toekomstplan begraafplaatsen, een visie die in het voorjaar van 2022 werd goedgekeurd, zet Wevelgem de lijnen uit voor een doorgedreven troostbeleid op maat van alle inwoners. Met deze samenwerking onderstreept de gemeente haar ambities om het toekomstplan te implementeren en te versterken, met de expertise en ervaring van vzw Reveil’, aldus schepen van Burgerlijke Stand Kevin Defieuw.

Informatiesessie
De brainstormsessie vindt plaats op dinsdag 7 maart in CC Guldenberg om 19.30 uur Geïnteresseerde burgers of organisaties kunnen zich inschrijven via www.wevelgem.be/troostgemeente.

[ www.wevelgem.be/troostgemeente ]