Persbericht: Wevelgem, de fiets en het zuiden

Gepubliceerd op Donderdag 02 februari 2023

Project ‘Wevelgem, de fiets en het zuiden’ bereikt hoogtepunt met uitwisseling CooP-Africa

Oproep gastgezinnen voor Oegandese en Keniaanse CooP-medewerkers

Het uitwisselingsproject ‘Wevelgem, de fiets en het zuiden’ bereikt een hoogtepunt met de komst van negen medewerkers van CooP-Africa (Cycling out of Poverty). Van 20 tot en 30 maart ontvangt onze gemeente een delegatie van Oegandese en Keniaanse medewerkers. Daarvoor is de gemeente nog op zoek naar gastgezinnen.

Uitwisseling
In het kader van ‘Wevelgem, de fiets en het Zuiden’ trok een Wevelgemse delegatie in januari 2020 naar Oeganda. In maart 2020 zouden de lokale medewerkers in Oeganda op hun beurt naar België komen voor een bezoek. Door corona ging het bezoek niet door. Nu kan het wel. Een delegatie van zes Oegandezen, twee Kenianen en een Nederlandse begeleider komt van 20 tot en met 3 april naar België. Van 20 tot en met 30 maart verblijven ze in Wevelgem. Daarna volgt nog een bezoek aan Lier, waar CooP-Uganda ook mee samenwerkt. Doel is om inspiratie op te doen en kennis te maken met nieuwe fietstechnieken en -toepassingen.

De delegatie, bestaande uit onder meer fietsgidsen, fietsherstellers, … zal in Wevelgem ondergedompeld worden in de sfeer van Gent-Wevelgem, die dit jaar plaatsvindt op zondag 26 maart. De medewerkers zullen onder meer ook een zitting van de open mondiale raad bijwonen, een bezoekje brengen aan een fietshersteller en een mountainbiketocht maken. Wevelgem zal de delegatie uitzwaaien met een gezellig afscheidsfeest. Burgers en verenigingen kunnen suggesties indienen om mee te werken aan het verder verloop van het programma.

Gastgezinnen
De gemeente is nog op zoek naar gastgezinnen voor Asuman, Edgar, Lucky, Stephen, Louis en Joy uit Oeganda, Marc en Joab uit Kenia en Luuk uit Nederland. Bedoeling is dat ze vier of vijf aansluitende nachten bij een gastgezin verblijven, maar dat kan variëren, afhankelijk van de beschikbaarheid van de gastgezinnen.

Inwoners die een bed kunnen vrij maken in die periode kunnen contact opnemen via mondiaal@wevelgem.be.

Wat is CooP en ‘Wevelgem, de fiets en het zuiden’
Met het project 'Wevelgem, de fiets en het Zuiden' verbindt Wevelgem het belang van de fiets en met een mondiaal engagement. Dit wordt gerealiseerd in een partnerschap met  CooP-Uganda (Cycling out of Poverty). De bedoeling is de bevolking te stimuleren tot een positief, constructief, duurzaam en mondiaal fietsgedrag, en dit zowel hier als in de omgeving van de stad Jinja in Oeganda.

Wevelgem koos voor CooP-Uganda omwille van haar sterke en zinvolle werking. Via sociale programma's maakt ze fietsen betaalbaar en verbetert daardoor voor veel mensen de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en een inkomen. Beide partners promoten ook de fiets als duurzaam vervoermiddel.

Het project kwam mede tot stand dankzij middelen van de Provincie West-Vlaanderen, en loopt af. Wevelgem gaat wel op zoek hoe ze de samenwerking kan verankeren en de acties, zoals de fietsverkoop, een duurzaam karakter kan geven. De samenwerking opende ook de deur voor een mogelijke stedenband met Jinja.

Een mondiaal beleid, Wevelgem zorgt er voor.

[ www.wevelgem.be/wevelgem-de-fiets-en-het-zuiden ]