Persbericht: Toegankelijke oversteekplaatsen

Gepubliceerd op Woensdag 05 oktober 2022

Wevelgem maakt werk van toegankelijke oversteekplaatsen

130 oversteekplaatsen aan zebrapaden worden verlaagd

Wevelgem zal ongeveer 130 oversteekplaatsen aanpakken en beter toegankelijk maken voor onder meer rolstoelgebruikers, kinderwagens, maar ook slechtzienden. Gullegem komt eerst aan de beurt, daarna volgen ook Moorsele en Wevelgem. De werken starten op 10 oktober en zullen ongeveer een jaar duren.

Inventaris
Wevelgem liet een ruime inventaris opmaken van alle oversteekplaatsen in de drie deelgemeenten. Er werd hierbij vooral gekeken naar oversteekplaatsen met een zebrapad. Op al die punten werden metingen gedaan. Borduren of voetpaden die hoger liggen dan twee centimeter boven de rijweg of goot, werden bestempeld als ontoegankelijk.

‘Putjes’ verplaatsen
Vanaf 10 oktober pakt de gemeente die punten aan, te beginnen in Gullegem. Het gaat in totaal om 130 oversteekplaatsen, verspreid over de drie deelgemeentes. Alle borduren komen lager dan twee centimeter te liggen zodat onder meer rolstoelgebruikers overal vlot op en af kunnen. Tegelijkertijd zullen ook straatkolken in de goten, in de volksmond ‘de putjes’ genoemd, verplaatst worden waar nodig. Kleine wieltjes van rolstoelen of kinderwagens komen er vaak in vast te zitten bij het oversteken, wat zorgt voor onveilige situaties. Die straatkolken zullen nu zo veel mogelijk vermeden worden ter hoogte van de zebrapaden.

De gemeente investeert 306 142 euro (incl. btw) in dit project. De volledige heraanleg zal ongeveer een jaar in beslag nemen. De werken blijven beperkt tot de voetpadstrook waardoor de hinder voor alle verkeer beperkt zal zijn.

Toegankelijkheid
De verlaagde voetpaden maken deel uit van een ruimer plan om de veiligheid en het comfort van zwakke weggebruikers te verhogen: denk maar aan de vernieuwde, verhoogde fietspaden in de Roeselarestraat, en binnenkort ook Warande- en Overheulestraat, de gescheiden fietspaden in de industriezone Gullegem-Moorsele en binnenkort ook Bergelen, en de heraanleg van voetpaden. Die inspanningen leverden Wevelgem een nominatie op voor de Vlaamse wedstrijd ‘Meer Mobiele Gemeente’. De winnaar wordt deze week bekend gemaakt.

Toegankelijkheid in de openbare ruimte, Wevelgem zorgt er voor!