PERSBERICHT: Surplatse

Gepubliceerd op woensdag 22 juni 2022
Surplatse

Surplatse vervangt Braderie

Beleving in het centrum van Wevelgem op zondag 18 september

Op zondagnamiddag 18 september vindt in het centrum van Wevelgem de eerste editie van Surplatse plaats. Dit evenement komt er ter vervanging van de jaarlijkse Braderie. Wevelgem blijft hiermee een platform bieden voor de vele lokale handelaars en ondernemers en zet volop in op beleving voor jong en oud.

Het Braderiecomité besliste na 50 edities hun activiteiten stop te zetten. Wevelgem neemt daarom zelf initiatief en zocht naar een voorlopig alternatief, voortbouwend op de succeselementen die door de inzet van het Braderiecomité werden geïntroduceerd. Surplatse blijft op de vertrouwde locatie en datum, het derde weekend van september, en vindt plaats op zondagnamiddag. Surplatse is evenwel geen braderie. Het nieuw evenement zal zowel in tijd als locatie kleinschaliger zijn. Daarnaast ligt de klemtoon nog meer op de Wevelgemse handelaars en verenigingen. 

Surplatse
Er is gekozen voor een nieuwe naam om verwarring te vermijden. Surplatse verwijst naar de locatie, namelijke de ‘platse’ van Wevelgem en duidt meteen ook op het lokaal karakter van dit evenement, want onze lokale handelaars, ondernemers en verenigingen blijven voorop staan. De woordspeling met de wielerterm ‘surplace’ duidt op de ambitie van Wevelgem als fietsgemeente en legt de link met de klassieker Gent-Wevelgem.

Ondernemingen en verenigingen
Surplatse richt zich naar lokale handelaars en ondernemingen. Zij krijgen een plaatsje in de evenementenzone. Ook de verenigingen krijgen een meer centrale plaats in het geheel. De standplaats is gratis voor alle deelnemers. Om hen nog een extra duwtje in de rug te geven, komt er een infostand waar de Wevelgemse Kadobon en de andere diensten vanuit de gemeente Wevelgem gepromoot worden.

Evenementenzone
De zone strekt zich uit van aan het Park tot aan de Roodbaardstraat, en van het station en de Lode Boningestraat tot de Deken Jonckheerestraat. De kermis blijft op de vertrouwde plaats op het Guldenbergplein en op de parking in de Lauwestraat komt er een sfeerplein op initiatief van de ondernemers.

Activiteiten
Naast de deelnemende handelaars en verenigingen zal er ook ruimte zijn voor optredens, muziek en andere randactiviteiten zoals het Wevelgems Kampioenschap Surplacen, ter hoogte van de aankomstlijn van Gent-Wevelgem. Deelnemers moeten vijf meter zo traag mogelijk zien af te leggen met hun fiets. En uiteraard zullen er ook eet- en drankstandjes aanwezig zijn, verspreid over de volledige evenementenzone.

‘De Braderie is een begrip in de ruime omgeving van Wevelgem. Het zou bijzonder jammer zijn, mocht dit evenement verloren gaan. Daarom wil de gemeente graag de leemte dit jaar opvullen. Uiteraard hopen we dat Surplatse een groot succes mag worden. Toch is de doelstelling dat het om een éénmalig initiatief gaat en we in 2023 opnieuw een Braderie zoals vanouds hebben. Hiervoor voorzien we dan opnieuw de nodige financiële, logistieke en promotionele ondersteuning’, aldus schepen van economie Kevin Defieuw.

Handelaars en verenigingen kunnen zich inschrijven tot en met 15 augustus.

www.wevelgem.be/surplatse