Persbericht: Slotmoment Big Bang Wetenschapsbad

Gepubliceerd op Donderdag 22 december 2022
De Laatste Race; Slotmoment Big Bang Wetenschapsbad

‘De Laatste Race’ sluit Big Bang Wetenschapsbad

Ruim 3 000 kinderen volgden creatieve workshop in oud zwembad

Na ruim een jaar van workshops en activiteiten sluit het Big Bang Wetenschapsbad op donderdag 22 december de deuren. Met onder meer 180 workshops en ruim 3 000 kinderen die een creatieve workshop volgden, blikt Wevelgem tevreden terug op dit STEM-project.

Balans
Op zaterdag 16 oktober 2021 opende Vlaams minister van Innovatie en Werk Hilde Crevits, het Big Bang Wetenschapsbad. Het creatieve initiatief had als doel kinderen en jongeren kennis te laten maken en te stimuleren om te kiezen voor STEM (science, technology, engineering & mathematics).

Wevelgem is daarin geslaagd. Ondanks een moeilijke start door corona lokte de
DOE-expo tussen oktober 2021 en juli 2022 ruim 2 000 bezoekers. Die was open op zondag en tijdens schoolvakanties. Ook de ‘escaperoom for kids’ was een voltreffer met 750 deelnemers.

De workshops voor scholen zorgden voor het grootste succes. Door de grote interesse werden die tot 22 december verlengd. In totaal werden 180 workshops gegeven, goed voor bijna 3 000 kinderen. De scholen waren afkomstig uit de ruime omgeving: Menen, Izegem, Mesen, Deinze, Waregem, Brugge… Ook de Wevelgemse scholen werden vlot bereikt.

‘Over de verschillende initiatieven heen hebben we bijna 6 000 kinderen warm kunnen maken voor STEM. We kregen héél wat positieve reacties van zowel kinderen als hun ouders. Deze tijdelijke invulling van het oude zwembad is dus zeker een succes te noemen. We hopen dat de kinderen verder gebeten blijven door STEM en later in deze richting verder gaan. Op deze manier pakken we de ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt bij de wortels aan’,  aldus schepen van Innovatie Kevin Defieuw.

De Laatste Race
Big Bang Wetenschapsbad werd feestelijk afgesloten. Instructeurs gaven nog één keer de populairste workshop, namelijk de ‘sprinkhaanrace’. De laatste klas mocht nog eens het beste van zichzelf geven. 26 leerlingen uit het vijfde leerjaar van de Posthoornschool maakten per twee een robot en namen het tegen elkaar op tijdens ‘De Laatste Race’ in de kuip van het zwembad.

Vervolg
Door het succes en de grote vraag zal Wevelgem het STEM-materiaal niet verkopen, zoals oorspronkelijk voorzien. Wel kunnen leerkrachten vanaf 1 september terecht in Bib in het Park om LEGO Spike Prime-dozen te ontlenen. De gemeente voorziet eveneens een jaarlijkse opfrissing van het educatief materiaal. Ook CC Wevelgem zal vanaf nu ook workshops zoals 3D-printen en lasercutten in het aanbod opnemen.

Oud Zwembad
Het pand blijft een grote aantrekkingskracht uitoefenen en er blijven aanvragen binnenkomen. Het gebouw is echter energieverslindend. De gemeente ziet zich dan ook genoodzaakt het aantal evenementen in de wintermaanden te beperken. Tussen januari en september 2023 valt er toch nog wat te beleven, maar dan niet meer onder de noemer Big Bang Wetenschapsbad. Zo zal er een kunstworkshop zijn rond de
CWRM-beeldjes die gevonden zijn op het containerpark, een fuif, een avond met optredens, een expo van het atelier plastische kunsten en een publieke invulling rond energie. De sloop van het gebouw is voorzien in het najaar van 2023.