PERSBERICHT: Nieuwe voetpaden na uitrol fibernet

Gepubliceerd op woensdag 15 juni 2022
glasvezel

Wevelgem en Proximus leggen voetpaden opnieuw aan

Win-winsituatie bij aanleg glasvezelnetwerk

Telecomoperator Proximus start op maandag 20 juni met de aanleg van een gloednieuw glasvezelnetwerk. Voor de gemeente biedt dat de opportuniteit om tegelijkertijd een groot deel van de voetpaden opnieuw aan te leggen. De Kortrijkstraat komt als eerste aan de beurt.

Fibernet
Bij de uitrol van het ‘fibernet’ is het voor de gemeente, maar ook andere partijen, mogelijk om samen met Proximus te zoek naar efficiëntie - en financiële winsten. Zo moeten er bij de aanleg van het netwerk sleufwerken gebeuren. Omdat een deel van de voetpaden dan toch opengebroken wordt, kan de gemeente het herstel koppelen aan de volledige vernieuwing van het voetpad. Proximus neemt dan de kosten van de sleufbreedte op zich, de gemeente de rest.

Verbetering
Er is beslist om zeker al in ‘synergie’ te gaan in de Kortrijkstraat en de Lauwestraat. De beslissing voor andere straten volgt later. Daarbij wordt eerst gekeken naar de huidige staat van de voetpaden. Tegelijkertijd bekijkt de gemeente waar er verbeteringen mogelijk zijn, zoals de breedte van het voetpad, de boordstenen of de goten.

Kortrijkstraat
De werken in de Kortrijkstraat starten op 20 juni, ter hoogte van Spoorwegstraat om dan in fases richting het vliegveld te werken. Na het bouwverlof wordt dan van aan de Rivierstraat naar de Grote Markt toegewerkt. Op die manier zal er 2 300 lopende meter nieuw voetpad worden aangelegd in de Kortrijkstraat. De kostenraming voor de gemeente komt neer op 170 000 euro. Na de zomer komt de Lauwestraat aan de beurt. Daar is al een budget voorzien voor 110 000 euro.

Proximus zorgt dat de hinder tot een minimum wordt beperkt. Plaatselijk is het mogelijk dat de voetpadstrook niet (volledig) beschikbaar zal zijn. Proximus zorgt voor een veilig alternatief. Bewoners in de werfzone zijn ook op voorhand verwittigd van de werken.

www.wevelgem.be/proximus-fibernet