Persbericht: Moorsele krijgt opnieuw geldautomaat

Gepubliceerd op Donderdag 09 maart 2023
geldautomaat

Wevelgem zorgt zelf voor geldautomaat in Moorsele

Gemeente pakt uit met een nationale primeur door de installatie ervan te faciliteren

Moorsele krijgt deze zomer opnieuw een geldautomaat. In september 2022 sloot de laatste bankautomaat in Moorsele. Ondanks de mogelijkheden van digitaal betalen heeft het wegnemen van deze bankautomaat verstrekkende gevolgen voor een groot deel van de bevolking. Daarom besliste de gemeente Wevelgem om de installatie van een nieuwe geldautomaat zelf te faciliteren. Een nationale primeur! Het is de eerste keer dat een lokaal bestuur, via een privé-partner, zelf zorgt voor een geldautomaat.

Loomis
Nog voor de sluiting van het laatste bankkantoor in Moorsele, startte de gemeente met alle mogelijkheden te onderzoeken en af te wegen. Weloverwogen licht de gemeente nu de optie om de installatie zelf te faciliteren. Daarom heeft Wevelgem een contract afgesloten met Loomis. Loomis zal instaan voor de installatie en beheer van de bankautomaat. Zij staan ook in voor de volledige omkadering en service van de installatie. Het gaat om een huurcontract voor een duurtijd van 4 jaar. De gemeente voorziet voor het huurcontract een totaalbudget van 126 000 euro (btw incl., voor de gehele duurtijd van het contract).

De bankautomaat wordt geplaatst in een beveiligde kiosk van 2,2 meter op 1,4 meter. Deze kiosk komt op de hoek van de Secretaris Vanmarckelaan en de Warandestraat, op de plaats waar nu nog een frituur staat. De uitbaters stoppen binnenkort hun activiteiten waardoor deze centrale plaats een nieuwe, zinvolle invulling krijgt. Wevelgem maakt van die gelegenheid ook gebruik om het kruispunt te vergroenen en ontharden.

Brief aan federale regering
Voorafgaand aan deze beslissing werd contact opgenomen met de hoofdkantoren van alle banken in België, de lokale bankkantoren in de gemeente, alsook Batopin. Batopin is de organisatie die instaat voor de installatie van bankautomaten voor de grootbanken. Aangezien dit niets opleverde, beslisten cd&v, Vooruit en Groen tijdens de gemeenteraad van november om een brief te richten aan federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). Op vandaag ontving de gemeente hierop geen reactie.

Impact
‘Is het de taak van een gemeentebestuur om de installatie van een bankautomaat te faciliteren? Nee, helemaal niet!’, opent schepen voor Lokale Economie Kevin Defieuw. ‘We hebben evenwel gemerkt hoe groot de impact is voor onze inwoners. Een bepaalde groep van de bevolking, zoals ouderen, kan door het verdwijnen van een kantoor of bankautomaat niet meer ten volle deelnemen aan de gemeenschap. Ook voor de lokale handelaars heeft dit gevolgen. Deze signalen in combinatie met de muur waarop we botsen, heeft ons ertoe aangezet zelf actie te ondernemen. Het blijft evenwel noodzakelijk dat de federale overheid een sluitende regeling treft met de bankensector. Wij zijn een financieel gezonde gemeente met een beperkt aantal deelgemeenten. Wij kunnen deze inspanning leveren. Voor heel wat andere gemeenten en hun inwoners ligt dit moeilijk’, stelt schepen Defieuw.   

Nationale primeur voor Loomis en Wevelgem
De installatie van bankautomaten behoorde oorspronkelijk niet tot de acties van Loomis. Afgelopen jaren deed de onderneming evenwel positieve ervaringen op in Frankrijk, waar er ondertussen 150 automaten geïnstalleerd werden. Loomis exploiteert sinds 2015 automaten in Noorwegen, Denemarken en Zweden, waar het bedrijf haar hoofdzetel heeft. Met de installatie van de bankautomaat in Moorsele zorgen Loomis en de Gemeente Wevelgem voor een nationale primeur.

‘De gemeente Wevelgem is emblematisch voor de situatie van veel Belgische gemeenten die de laatste jaren hun bankkantoren hebben zien verdwijnen en daarmee ook de directe toegang tot contant geld voor de inwoners. Toch zijn geldautomaten een belangrijke factor voor aankopen in de plaatselijke winkels en, meer in het algemeen, voor de economische vitaliteit van de streek’, aldus Ellen Van Berlamont, Sales & Marketing Director van Loomis Belgium. ‘We zijn erg blij dat we Jan Seynhaeve en zijn gemeentelijk team kunnen helpen om deze dienst in het hart van het lokale openbare leven te vestigen. De geldautomaat die we binnenkort in gebruik zullen nemen is een grote verwachting van de bewoners en winkeliers, en we zijn blij dat we geselecteerd zijn voor deze eerste installatie in België.’

Een burgernabije dienstverlening, Wevelgem zorgt er voor!