Persbericht: Koestermoment Vlindertuin

Gepubliceerd op Woensdag 19 oktober 2022
Detail van de Vlindertuin in Gullegem

Extra ruimte in Vlindersteen voor alle Wevelgemse sterrenkindjes

Gemeente lanceert oproep aan ouders van sterrenkinderen

Gemeente Wevelgem lanceert een oproep aan Wevelgemse ouders van sterrenkindjes. Zij krijgen namelijk de kans om tijdens een koestermoment op zaterdag 10 december, op de vooravond van Wereldlichtjesdag, een persoonlijke boodschap of voorwerp te plaatsen in de Vlindersteen op de begraafplaats in Wevelgem. Op die manier krijgen hun kinderen ook een stilteplek op de begraafplaats. Ze kunnen zich daarvoor inschrijven tot en met 10 november.

Vlindertuin
De drie Vlindertuinen op de gemeentelijke begraafplaatsen zijn ongeveer een jaar in gebruik. Deze Vlindertuinen zijn er voor sterrenkindjes (ongeacht de zwangerschapsduur) en kinderen tot één jaar. Kinderen kunnen er begraven worden in volle grond of uitgestrooid worden. Omdat het reglement pas in voege ging op 13 december 2021 konden ouders met een sterrenkind pas daarna een laatste rustplaats krijgen in de Vlindertuin.

Oproep
Omdat de pijn blijvend is, ook na jaren of zelfs decennia, wil Wevelgem geen enkele ouder in de kou laten staan en biedt de gemeente een oplossing voor ouders die hun kindje verloren vóór de ingebruikname van de Vlindertuinen.

De gemeente zal via verschillende kanalen een eenmalige oproep lanceren naar de Wevelgemse ouders van sterrenkindjes die een blijvende herdenking wensen. De gemeente organiseert daarom een koestermoment op de vooravond van Wereldlichtjesdag, namelijk op zaterdag 10 december. Op dat moment kunnen ouders een boodschap, briefje, foto, beertje, … achterlaten in de Vlindersteen.

Geborgen
Ontwerper van de Vlinderstenen, Maarten Schaubroeck, zal een kastje integreren in de Vlindersteen dat na het koestermoment dichtgemaakt zal worden. Zo blijft het voorwerp, maar ook de herdenking, voor altijd geborgen.

Ouders krijgen ook de mogelijkheid om een vlindertje mee te nemen naar huis en op die manier een persoonlijke rouwplaats te maken thuis.

[ www.wevelgem.be/wereldlichtjesdag-2022 ]